Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Francuska seoska torta sa maskarpone sirom i glazurom

Francuska seoska torta sa maskarpone sirom i glazurom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3214k373
Francuska seoska torta sa maskarpone sirom i glazurom
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
25/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
16
"Samo pogledajte kako izgleda ova torta, kako čovek da ne pojede makar jedno parče nje?"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 150 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • med - 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 10 g
  • maslac - 50 g
  • brašno - 400 g, prosejano
  • za krem
  • kisela pavlaka - 800 g
  • pavlaka - 200 g, tečna, slatka
  • maskarpone - 500 g
  • šećer - 150 g
  • slatko od borovnica - 250 g
  • čokoladna glazura
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 60 g
  • čokolada - 150 g
  • kakao - 1 supena kašika
  • maslac - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo u posudu razbijte jaje i dodajte šećer, mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Dodajte sveže mleko, med, sodu i izmešajte.

Prespite smesu u veću šerpu i stavite na ringlu, kuvajte uz neprestano mešanje otprilike 3 do 5 minuta, dok se ne dobije svetla karamel boja (pazite, ako vam karamel bude tamniji, rizikujete da vam kore budu gorke).

Sklonite šerpu sa ringle i ostavite smesu da se malo ohladi. Nakon čega dodajte prosejano brašno i umesite meko testo koje se ne lepi za ruke.

Od testa oblikujte loptice, svaka ne manja od 110 g. Na papiru za pečenje razvijte svaku lopticu u veoma tanku koru prečnika 25 cm.

Izbockajte koru viljuškom na više mesta i stavite je zajedno sa papirom za pečenje u tepsiju i u prethodno zagrejanoj rerni na 170 °C pecite dok se ne dobije blaga zlatkasta boja (bude brzo od 3 do 5 minuta).

Izvadite ispečenu koru i još vruću isecite pomoću zidova prstena sa prečnikom od 24 cm, ostavite koru sa strane da se ohladi. Tako uradite sa svim dobijenim korama.

Pripremite najukusniji krem za francusku seosku tortu tako što mutite tečnu pavlaku u sipkasti krem, dodajte kiselu pavlaku, maskarpone sir i šećer, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Počnite da sastavljate francusku seosku tortu koristeći zid prstena. Za početak stavite jednu od ohlađenih kora, stavite nekoliko kašika krema na nju i izravnajte ga. Slede tri ili šetiri kašičice slatka od borovnica, raširenog tu i tamo po kremu. Tako naizmenično ređajte koru, krem i slatko završavajući kremom.

Tako sastavljenu tortu sa maskarpone sirom stavite u frižider na 3-4 sata (zajedno sa prstenom) da se stegnula.

Za to vreme pripremite glazuru tako što u metalnoj posudi pomešajte i izmešajte sve sastojke (bez maslaca), stavite posudu na ringlu i mešajte dok ne provri.

Dodajte maslac i kuvajte dok se ne zgusti. Ostavite glazuru da se malo ohladi i zgusti.

Sklonite prsten sa torte i zalijte gustom i ohlađenom čokoladnom glazurom, izravnajte i dekorišite francusku seosku tortu maskarpone sirom i glazurom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: