Način pripreme
Prvo pripremate sirup. Sipate vodu u šerpu i stavljate na ringlu. Dodaje i šećer i esenciju vanile. Mešate dok se šećer ne istopi.
Nakon što je šećerni sirup gotov, skidate sa ringle i skidate da se ohladi.
U veliku posudu izlomite čajne kolutiće, orahe, pistaće i cimet. Treba da se samenju kako bi se nadev pretvorio u mrve.
Topite maslac.
U veliku tepsiju stavljate 2 kore za pitu i premazujete ih maslacem. Nakon toga uzimate 1 koru i savijate je u harmoniku. Stavljate je u tepsiju i to se ponavlja dok kore, savijene u harmoniku ne zauzmu mesto tepsije.
Savijene kore ponovo premazujete maslacem. Odozgo stavljate 2 kore i na njih stavljate ceo nadev. Na nadev stavljate još 2 kore i premazujete ih maslacem.
Ponovo naizmenično slažete kore savijene u harmoniku da zauzmu celu tepsiju i obilno mažete maslacem. Na njih stavljate još 2 kore i premazujete maslacem.
Baklavu sečete i pečete u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja. Kada je gotova vadite je iz rerne, zalivate sirupom i ostavljate baklavu da upije tečnost.
Najjednostavnija i najukusnija baklava je gotova.