Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Najjednostavnija i najukusnija baklava

Najjednostavnija i najukusnija baklava

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
29497
Najjednostavnija i najukusnija baklava
Fotografije: Ivana Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Koliko je jednostavna, toliko je i ukusna ova domaća baklava"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 2 pakovanja (po 400 g)
  • cimet - 1 pakovanje (10 g)
  • čajni kolutići - 1 pakovanje (250 g)
  • pistaći - 200 g
  • orasi - 200 g
  • maslac - 250 g
  • Za sirup
  • voda - 1250 ml
  • šećer - 500 g
  • esencija vanile - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremate sirup. Sipate vodu u šerpu i stavljate na ringlu. Dodaje i šećer i esenciju vanile. Mešate dok se šećer ne istopi.

Nakon što je šećerni sirup gotov, skidate sa ringle i skidate da se ohladi.

U veliku posudu izlomite čajne kolutiće, orahe, pistaće i cimet. Treba da se samenju kako bi se nadev pretvorio u mrve.

Topite maslac.

U veliku tepsiju stavljate 2 kore za pitu i premazujete ih maslacem. Nakon toga uzimate 1 koru i savijate je u harmoniku. Stavljate je u tepsiju i to se ponavlja dok kore, savijene u harmoniku ne zauzmu mesto tepsije.

Savijene kore ponovo premazujete maslacem. Odozgo stavljate 2 kore i na njih stavljate ceo nadev. Na nadev stavljate još 2 kore i premazujete ih maslacem.

Ponovo naizmenično slažete kore savijene u harmoniku da zauzmu celu tepsiju i obilno mažete maslacem. Na njih stavljate još 2 kore i premazujete maslacem.

Baklavu sečete i pečete u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja. Kada je gotova vadite je iz rerne, zalivate sirupom i ostavljate baklavu da upije tečnost.

Najjednostavnija i najukusnija baklava je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: