Način pripreme
U šerpu na ringlu sa masnoćom stavljamo crni luk, isečen i dinstamo ga. Kada omekša, stavljamo istucane orahe. Promešamo dobro.
Začinjavamo solju, mlevenim biberom i alevom paprikom. Ostavljamo na kratko pod poklopcem. Na kraju stavljamo paradajz, lovorov list, zrnca pimenta i zrnca bibera i selena.
Ponovo mešamo i ostavljamo deset minuta da provri. Kada se blago ohladi nadev, punimo očišćenog šarana sa delom nadeva. Ja ga ne zašivam.
Nikada mi ne iscuri nadev. Ali ako želite možete da ga zašijete iglom i koncem ili da stavite čačkalice.
Stavljamo šarana u veliku posudu za pečenje i prelivamo ga uljem.
Pečemo dok riba ne bude gotova, nakon čega sipamo preostali nadev oko nje. Vraćamo u rernu i zapečemo kratko samo na gornjem grejaču.
Sečemo limun na kolutove u poređamo preko šarana.
Gotov punjeni šaran posipamo obilno peršunom isečenim na sitno.
Uvek sjajno izgleda i sjajan je ukus punjenog šarana sa lukom, paradajzom i orasima.