Način pripreme
Crni luk i šargarepu oprati, očistiti i iseći na sitne kockice. U tiganj sipati 50 ml ulja i propržiti malo luk i šargarepu. Potom dodati mleveno meso, pirinac i Začin C, izmešati i sve zajedno propržiti na srednjoj temperaturi kratko, koliko da meso dobije malo boje. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Od glavica kupusa odvojiti 30 listova, oprati ih i ostaviti da se malo iscede od viška vode. Ostale listove oprati i ostaviti i njih da se iscede, da bi poslužili kao podloga i za prekrivanje sarme.
Šerpu za kuvanje malo nauljiti i sipati vrlo malo slatke aleve paprike, a potom složiti 2 reda listova kupusa.
Uzeti jedan list i na sredinu staviti kašiku i po fila.
Potom preklopiti sa leve, pa sa desne strane, potom gornji kraj i umotati ka donjem kraju. Pazite da list ne pukne, a istovremeno i stegnite malo prilikom savijanja da se sarma ne bi otvorila tokom kuvanja. Na isti način saviti još 29 sarmi i poređati ih u šerpu.
Dodati suvog mesa sa kostima. Koliko parčadi želite, to je po vašem izboru. Poređati ih svuda oko sarmi. Preko njih poređati još 2 reda listova kupusa. Ako Vam je ostalo još listova, možete staviti i više redova. Isto važi i za podlogu.
Sipati vode u šerpu do zadnjeg reda kupusa, poklopiti šerpu i staviti na šporet da se kuva.
Kuvati na umerenoj vatri oko 3 sata.
Kada je sarma kuvana, vreme je za zapršku.
Zagrejati preostalih 50 ml ulja, dodati brašno i alevu papriku, promešati i ostaviti da provri. Sipati u šerpu sa sarmom i blago promešati po vrhu. Ostaviti da se kuva još 10 minuta i skinuti sa vatre.
Prijatno uz domaću sarmu sa kiselim kupusom!