Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Domaća sarma sa kiselim kupusom

Domaća sarma sa kiselim kupusom

NatalijaNatalija
Šegrt
604412929
Domaća sarma sa kiselim kupusom
Fotografije: Lenka
1 / 3
20/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
190 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
15
"Magija tradicije - domaća sarma sa kiselim kupusom"

Potrebni sastojci

  • Za 30 sarmi
  • kiseli kupus - 2 kg
  • ulje - 100 ml
  • crni luk - 2 srednje glavice
  • šargarepa - 3 veća komada
  • pirinač - 1 šolja
  • mleveno teleće meso - 800 g
  • suvo meso - po želji
  • začin c - 2 supene kašike
  • slatka aleva paprika - 1 supena kašika
  • brašno - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk i šargarepu oprati, očistiti i iseći na sitne kockice. U tiganj sipati 50 ml ulja i propržiti malo luk i šargarepu. Potom dodati mleveno meso, pirinac i Začin C, izmešati i sve zajedno propržiti na srednjoj temperaturi kratko, koliko da meso dobije malo boje. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.

Od glavica kupusa odvojiti 30 listova, oprati ih i ostaviti da se malo iscede od viška vode. Ostale listove oprati i ostaviti i njih da se iscede, da bi poslužili kao podloga i za prekrivanje sarme.

Šerpu za kuvanje malo nauljiti i sipati vrlo malo slatke aleve paprike, a potom složiti 2 reda listova kupusa.

Uzeti jedan list i na sredinu staviti kašiku i po fila.

Potom preklopiti sa leve, pa sa desne strane, potom gornji kraj i umotati ka donjem kraju. Pazite da list ne pukne, a istovremeno i stegnite malo prilikom savijanja da se sarma ne bi otvorila tokom kuvanja. Na isti način saviti još 29 sarmi i poređati ih u šerpu.

Dodati suvog mesa sa kostima. Koliko parčadi želite, to je po vašem izboru. Poređati ih svuda oko sarmi. Preko njih poređati još 2 reda listova kupusa. Ako Vam je ostalo još listova, možete staviti i više redova. Isto važi i za podlogu.

Sipati vode u šerpu do zadnjeg reda kupusa, poklopiti šerpu i staviti na šporet da se kuva.

Kuvati na umerenoj vatri oko 3 sata.

Kada je sarma kuvana, vreme je za zapršku.

Zagrejati preostalih 50 ml ulja, dodati brašno i alevu papriku, promešati i ostaviti da provri. Sipati u šerpu sa sarmom i blago promešati po vrhu. Ostaviti da se kuva još 10 minuta i skinuti sa vatre.

Prijatno uz domaću sarmu sa kiselim kupusom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: