Način pripreme
Brašno se proseje i deli se na dva dela. Jedan deo se stavlja u posudu u kojoj će se mesiti. Dodaje se suvi kvasac i veoma dobro se izmeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa mlaka voda. Meša se drvenom kašikom i smesa se ostavlja da se aktivira kako bi se dobila smesa od kvasca. Ne pokriva se krpom.
Kada se smesa od kvasca aktivira dodaje se so, šećer, ulje i ostalo speltino brašno.
Mesi se testo tako što se u početku meša drvenom kašikom, nakon čega se mesi rukama namazanim uljem. Testo se ostavlja da se aktivira pokriveno krpom.
Nakon što je gotovo, testo se razvija u traku koja se seče na 20 jednakih komada.
Svaki komad se pravi u loptu i ostavlja se u tepsiji na papiru za pečenje na rastojanju 5 cm između njih.
Loptice se ostavljaju da odstoje 10 minuta nakon čega se u svakoj loptici pravi udubljenje dnom čaše koja se namazana uljem.
U udubljenja se stavlja ravnomeran sloj nadeva od sitnog sira.
Krajevi vatruške se premazuju umućenim jajetom.
Speltine vatruške sa sitnim sirom se ostavljaju da odstoji još 10 minuta, nakon čega se peku 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Vade se iz rerne i krajevi se premazuju maslacem.
Ako i vi volite pogačice sa sirom ova peciva sa sitnim sirom, inspirisana ruskom kuhinjom, će vam se mnogo dopasti.