Način pripreme
Tikvice za zapečeno jelo sečem na deblje krugove, ređam ih u tepsiju rerne na papir za pečenje, u oblik crepa. Posipam ih solju, alevom paprikom i brašnom. Na kraju blago posipam i maslinovim uljem. Stavljam da se zapeku u prethodno zagrejanoj rerni. Pečem u jakoj rerni.
Krompir skuvam u posoljenoj vodi, gulim i sečem na debele krugove.
U drugoj šerpi sa uljem dinstam luk iseckan na krupne polumesece i šargarepe na kružiće dok ne budu polugotovi. Nakon toga dodajem i paprike na sasvim kratko. Stavljam i popucani beli luk, so i začine. Ja sam stavila svežu mirođiju, svež peršun, crni biber. Sve promešam i ostavljam da se blago ohladi smesa.
U tepsiji počinjem da ređam u slojeve. Red krompira, red tikvica i red dinstanog povrća. Ponovo ponavljam redove dok ne nestanu sastojci.
U posudi pravim preliv za krompir sa tikvicama. On je od: jaja, kiselog mleka i brašna. Dodajem malo soli i crnog bibera i ravnomerno zalivam po poslaganom jelu. Zagladim kašikom odozgo i zapečem zapečeno jelo od povrća samo na gornjem za preliv dok ne postane zlatkasto!
Uživajte u Zapečenom jelu sa tikvicama i krompirom dok je još toplo!