Način pripreme
Speltino brašno se prosejava dva puta u odgovarajuću posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se cimet i veoma dobro se promeša.
Jaja se mute u penu.
Smeđi šećer se promeša sa vanilom.
Jaja se promešaju sa šećerom mikserom na visokom stepenu, tako što se šećer dodaje postepeno uz neprestano mešanje.
Soda se promeša sa medom.
U brašnu se pravi udubljenje u koje se dodaju jaja sa šećerom, med i ulje.
Mesi se testo od meda, koje treba da se mesi dok ne postane meko i odgovarajuće za razvijanje.
Testo se ostavlja na 30 minuta u frižideru.
Nakon što se izvadi iz frižidera, deli se na tri dela.
Svaki deo se razvija u koru debljine 1 cm na silikonskoj podlozi ili nelepećoj površini.
Seku se različiti oblici pečatima za reljefno oblikovanje i stavljaju se u tepsiju na papir za pečenje.
Gotovi medenjaci se peku u prethodno zagrejanoj rerni 8 minuta na 180 stepeni na donjoj rešetci.
Nakon što se ispeku, božićni medenjaci se ostavljaju da se ohlade i čuvaju se u teglici kako bi ostali mekani.
Speltini božićni medenjaci sa smeđim šećerom su odlična čast za goste!