Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Medenjaci»Speltini božićni medenjaci sa smeđim šećerom

Speltini božićni medenjaci sa smeđim šećerom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Speltini božićni medenjaci sa smeđim šećerom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 7
21/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
24 min.
Ukupno
84 min.
Porcije
10
"Speltini božićni medenjaci su odlična čast za goste!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • smeđi šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • med - 4 supene kašike
  • speltino brašno - 500 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • cimet - 1 šolja
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se prosejava dva puta u odgovarajuću posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se cimet i veoma dobro se promeša.

Jaja se mute u penu.

Smeđi šećer se promeša sa vanilom.

Jaja se promešaju sa šećerom mikserom na visokom stepenu, tako što se šećer dodaje postepeno uz neprestano mešanje.

Soda se promeša sa medom.

U brašnu se pravi udubljenje u koje se dodaju jaja sa šećerom, med i ulje.

Mesi se testo od meda, koje treba da se mesi dok ne postane meko i odgovarajuće za razvijanje.

Testo se ostavlja na 30 minuta u frižideru.

Nakon što se izvadi iz frižidera, deli se na tri dela.

Svaki deo se razvija u koru debljine 1 cm na silikonskoj podlozi ili nelepećoj površini.

Seku se različiti oblici pečatima za reljefno oblikovanje i stavljaju se u tepsiju na papir za pečenje.

Gotovi medenjaci se peku u prethodno zagrejanoj rerni 8 minuta na 180 stepeni na donjoj rešetci.

Nakon što se ispeku, božićni medenjaci se ostavljaju da se ohlade i čuvaju se u teglici kako bi ostali mekani.

Speltini božićni medenjaci sa smeđim šećerom su odlična čast za goste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: