Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Tanak Hleb»Zlatna pogača sa sodom

Zlatna pogača sa sodom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k221
Zlatna pogača sa sodom5 / 5
21/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ako je ova pogača na trpezi, drugo nam ne treba"

Potrebni sastojci

  • gazirana voda - 300 ml
  • prašak za pecivo - 10 do 15 g
  • soda bikarbona - 2 kašičice, ravne
  • šećer - 1 kašičica, kristal
  • so - 1 kašičica
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - otprilike 500/550 g, univerzalno
  • ulje - otprilike 3 ili 4 supene kašike, za umakanje pogače
  • brašno - malo za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi ili direktno u posudi miksera se pomeša gazirana voda, šećer, prašak za pecivo, so, soda bikarbona, sirće i ulje, promeša se.

Postepeno se dodaje brašno/kod mene brašna je bilo tačno 500 g, rađeno je u planetarnom mikserom, od značaja je da li je rukom mešeno testo ili u mikseru/ i mesi se prvo na niskoj brzini miksera dok se ne upije, a nakon toga na srednjoj brzini, otprilike 10 minuta.

Tako oblikovano testo se stavlja u posudu na čije dno su supane 3-4 supene kašike ulja. Pokriva se svežom folijom i ostavlja se na hlanom najmanje na sat vremen ili najbolje na 1 noć.

Odstajalo testo se vadi, oštrim nožićem se seče blago u krst i posipama se brašnom kroz cediljku. Stavlja se u pljosnatu tespiju obloženu papirom za pečenje.

Odozgo, na pogaču sa sodom se stavlja veća ili malo dublja šerpa da poklopi testo.

Šerpa treba da bude takva sa kojom može da se peče, tj. da nema plastičnih drški.

Tako pripremljena pogača se stavlja u zagrejanu rernu na 220 stepeni na 5 minuta. Vreme se meri prema satu.

Smanjuje se temperatura na 200 stepeni i peče se otprilike 20-25 minuta.

Skida se šerpa i dopeče se još 10-15 minuta.

Gotova zlatna pogača sa sodom se vadi, prska se vodom i pokriva se pamučnom krpom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: