Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Francuska torta sa kestenjem

Francuska torta sa kestenjem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Francuska torta sa kestenjem3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Nikada ne bismo prošli samo sa jednim parčetom ove torte"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 supenih kašika (odvojena belanca od žumanaca)
  • kesten pire - 500 g ili kestenje + mleko za njihovo pripremanje
  • smeđi šećer - 170 g (imala sam muskovado)
  • čokolada - 100 g, fino izrendana (istopi se)
  • maslac - 120 g, omeknuli
  • orašasti plodovi - oguljeni lešnici i orasi
  • rum - 3 supene kašike
  • kora limuna - od 1 limuna
  • Preliv
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 g
  • za špricanje ružica
  • pavlaka - 100 g
  • čokolada - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte rernu do 180 stepeni. Tepsija 20 cm ili 22 za nižu tortu.

1- Ako treba da napravite kesten pire, prvo napravite razrez u obliku krsta po koži svakog kestena, kako bi lako mogao kasnije da se oguli. Ispecite ih u rerni zagrejanoj do 200 stepeni (otprilike 20-30 minuta) dok kestenovi ne omeknu i dok se kora lako ne odvoji od orašastog ploda.

Izvadite blago ohlađene kestenove iz ljuske i omotača koji pokrivaju orašasti plod. Na kraju skuvajte kestenove u mleko - otprilike 7-10 minuta nakon ključanja. Nakon toga oni mogu jednostavno da se izgnječe pomoću pasatora.

2. Umutite žumanca sa šećerom dok se ne dobije bela, vazdušasta masa. U njih dodajte maslac omekšan na sobnoj temepraturi i nastavite da mutite dok se ne dobije glatka smesa.

3. Iseckajte oguljene lešnike (bademe) dok se ne dobije željena veličina (ostavila sam nekoliko velikih komada da se osete u kolaču).

4. Dodajte iseckane orašaste plodove, kesten pire, konjak i koru limuna u maslac i žumanca. Ako koristite fino izrendanu čokoladu, dodajte je u testo u istoj etapi ili je unapred istopite i ostavite je da se blago ohladi, pre nego što dodate u testo.

5. U drugoj čistoj posudi umutite belanca dok se ne dobiju stabilni vrhovi. Pažljivo dodajte umućena belanca u testo mešajući špatulom odozdo ka gore da ne biste oštetili vazdušastu strukturu belanaca. Za početnike dodajte 80 g brašna (koje vam se dopada, čak i skrob) sa belancima za veću sigurnosti prilikom pripremanja.

6. Blago namažite kalup za pečenje maslacem, sipajte testo u tepsiju za pečenje. Smesu pecite u prethodno zagrejanoj rerni (180 stepeni) otprilike 50-60 minuta ili dok čačkalica za zube ne bude suva, dok proveravate da li je gotovo.

7. Ostavite tortu da se u potpunosti ohladi pre nego što je izvadite iz kalupa. Ukus čokoladnog kolača veoma lepo se dopunjava veoma ukusnim sladoledom od vanile ili umućenom pavlakom sa čokoladom ili prosto pavlakom. Dekorišite kako vam se dopada, tako što pospete kakaom ili za raskoš čokoladom, istopljenom na vodenoj pari.

8. Preliv od ganaša: u šerpi zagrejte pavlaku dok blago ne počne da krčka.

Izgnječite čokoladu nožem i zalijte je pavlakom u posudu za salatu ili veliku posudu.

Pomoću špatule promešajte od centra malim pokretima izbegavajući uključivanje vazduha, nakon toga ostavite vruću pavlaku da istopi čokoladu na otprilike minutu.

Nakon što smesa postane homogena, ostavite ganaš da se ohladi na sobnoj temperaturi, tako da ga nakon toga sipate na ohlađenu čokoladnu tortu i rasporedite špatulom ili jednostavno naginjući na sve strane da raširite koliko god možete, ako ostane nepokrivena, sa strane pospite orašastim plodovima.

Dekoracija: Umutite 100 g kravljeg maslaca sa 100 g šećera u prahu i namažite celu ispečenu i ohlađenu tortu njime, ostavite u zamrzivaču na 15 minuta. Izvadite i zalijte čokoladom ohlađenom i istopljenom na vodenoj pari.

Po želji možete da umutite pavlaku 50 g i čokoladu (ili samo pavlaku) i da napravite ružice špricem, Za mućenje pavlake potrebno je 150 ml čokolade (istopljene, ohlađene i dodate u umućenu pavlaku).

Francuska torta sa kestenovima je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: