Način pripreme
Patlidžan i tikvica se dobro operu. Ne ljušte se i seku se na kocke.
Pečurke se takođe operu i iseku na kocke, paprika i luk - na sitnije, a beli luk se usitni.
U zagrejanom ulju se zaprži luk zajedno sa pečurkama. Nakon oko minut se dodaje so i stavlja se poklopac na šerpu. Kada pečurke puste vodu dodaje se majčina dušica i meša se.
Dodaje se i preostalo povrće. Kada se proprži i počne da omekšava dodaju se ostali začini i paradajz sos za špagete.
Sos se ostavlja na slaboj vatri dok se sve povrće ne skuva.
Za to vreme se skuvaju špageti u posoljenoj vodi.
Kada je povrće gotovo dodaju se u njega masline - cele ili isečene na polovine i meša se.
Špageti sa patlidžanom, tikvicom i pečurkama se serviraju odozgo sa delom sosa sa porćem.