Način pripreme
Pita sa pečurkama je vrsta pite zeljanice i recept koji vam predstavljam je tradicionalan za plovdivsko selo Trud.
1. Razvijene kore se vade iz frižidera i ostavljaju se da se temperiraju 15-20 minuta na sobnoj temperaturi. Ne otpakujemo kore unapred, zato što se brzo suše i nećemo moći da ih uvijemo. Ako radimo sporije i postoji opasnost da se kore osuše - pokrivaju se navlažnjenom i dobro isceđenom kuhinjskom krpom.
2. U šerpu se stavlja ulje i maslac i kada se zagreje, stavljaju se pečurke iseckane na četvrtinice. Ne poklapamo poklopcem da voda ne bi isparila i pečurke da se proprže, a ne da se kuvaju.
3. Praziluk i beli luk se sitno iseckaju i dodaju se u pečurke. Već poklapamo poklopcem i dinstamo.
4. Začinjavamo solju i crnim biberom po ukusu, piskavicom i majčinom dušicom (ako je suva). Ako je majčina dušica sveža, stavlja se nakon što se pečurke skinu sa ringle.
5. Dodajemo bulgur, dobro izmešamo i skidamo sa ringle. Ne čekamo da bulgur bude gotov, zato što će on prilikom pečenja upiti određene sokove od pečuraka, aromatizovaće se i skuvaće se.
6. Nadev se ostavlja da se u potpunosti ohladi. U kore se stavlja samo ohlađeni nadev. Topli nadev će pokvariti testo. Kada se nadev ohladio, u njega se dodaje izrendani kačkavalj i dobro se izmeša.
7. Dno tepsije se podmazuje i raspoređuje se nekoliko kora, tako da njihovi krajevi izlaze izvad stranica tepsije. Ostale kore delimo na tri dela.
8. Sipa se 1/3 nadeva i na njega se kida deo kora na krupnije komade. Posipaju se uljem ili istopljenim masalcem.
9. Odozgo se stavlja 1/3 nadeva i ponovo kore i masnoća.
10. Stavlja se poslednja 1/3 nadeva i kida se poslednji deo kora. Krajevi kora koji su izvan borda se savijaju ka unutra i obilno se premazuju maslacem.
11. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Čim se stavi pita sa pečurkama, rerna se smanjuje na 170 stepeni i pečenje se nastavlja dok ne bude gotovo.
Pita sa pečurkama se sprema i zimi sa sušenim pečurkama. One su se prethodno namakale u vreloj vodi. Stavljalo se više praziluka tako što se on dinstao prvi, nakon toga se stavljalo više bulgura i dodavale su se pečurke i njihova tečnost. Nakon hlađenja nadeva, ponovo se dodavao kačkavalj.
Prilikom dodavanja bulgura možete da se doda 100 ml vina, da ostane na ringli 2-3 minute kako bi alkohol ispario i da se nastavi po receptu. Kombinacija pečuraka, praziluka, majčine dušice i vina je unikatna.
U italijanskoj kuhinji postoji sličan recept za lazanju - u nadev od pečuraka se stavlja parmezan, u bešamel se stavljaju sušene pečurke, a na svaki red lazanje na nadev se stavlja mocarela.