Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zeljanica»Pita sa pečurkama

Pita sa pečurkama

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Pita sa pečurkama
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 5
28/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Pečurke su glavni junak u receptu za Pitu sa pečurkama, ali ostali sastojci su takođe veoma važni za odličan ukus"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, razvijene
  • maslac - ili ulje
  • pečurke - 500 g
  • praziluk - 3 ili 4 struka
  • beli luk - 5 čenova
  • bulgur - 1 šaka
  • majčina dušica - 1 supena kašika (suva)
  • piskavica - ½ supene kašike
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pita sa pečurkama je vrsta pite zeljanice i recept koji vam predstavljam je tradicionalan za plovdivsko selo Trud.

1. Razvijene kore se vade iz frižidera i ostavljaju se da se temperiraju 15-20 minuta na sobnoj temperaturi. Ne otpakujemo kore unapred, zato što se brzo suše i nećemo moći da ih uvijemo. Ako radimo sporije i postoji opasnost da se kore osuše - pokrivaju se navlažnjenom i dobro isceđenom kuhinjskom krpom.

2. U šerpu se stavlja ulje i maslac i kada se zagreje, stavljaju se pečurke iseckane na četvrtinice. Ne poklapamo poklopcem da voda ne bi isparila i pečurke da se proprže, a ne da se kuvaju.

3. Praziluk i beli luk se sitno iseckaju i dodaju se u pečurke. Već poklapamo poklopcem i dinstamo.

4. Začinjavamo solju i crnim biberom po ukusu, piskavicom i majčinom dušicom (ako je suva). Ako je majčina dušica sveža, stavlja se nakon što se pečurke skinu sa ringle.

5. Dodajemo bulgur, dobro izmešamo i skidamo sa ringle. Ne čekamo da bulgur bude gotov, zato što će on prilikom pečenja upiti određene sokove od pečuraka, aromatizovaće se i skuvaće se.

6. Nadev se ostavlja da se u potpunosti ohladi. U kore se stavlja samo ohlađeni nadev. Topli nadev će pokvariti testo. Kada se nadev ohladio, u njega se dodaje izrendani kačkavalj i dobro se izmeša.

7. Dno tepsije se podmazuje i raspoređuje se nekoliko kora, tako da njihovi krajevi izlaze izvad stranica tepsije. Ostale kore delimo na tri dela.

8. Sipa se 1/3 nadeva i na njega se kida deo kora na krupnije komade. Posipaju se uljem ili istopljenim masalcem.

9. Odozgo se stavlja 1/3 nadeva i ponovo kore i masnoća.

10. Stavlja se poslednja 1/3 nadeva i kida se poslednji deo kora. Krajevi kora koji su izvan borda se savijaju ka unutra i obilno se premazuju maslacem.

11. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Čim se stavi pita sa pečurkama, rerna se smanjuje na 170 stepeni i pečenje se nastavlja dok ne bude gotovo.

Pita sa pečurkama se sprema i zimi sa sušenim pečurkama. One su se prethodno namakale u vreloj vodi. Stavljalo se više praziluka tako što se on dinstao prvi, nakon toga se stavljalo više bulgura i dodavale su se pečurke i njihova tečnost. Nakon hlađenja nadeva, ponovo se dodavao kačkavalj.

Prilikom dodavanja bulgura možete da se doda 100 ml vina, da ostane na ringli 2-3 minute kako bi alkohol ispario i da se nastavi po receptu. Kombinacija pečuraka, praziluka, majčine dušice i vina je unikatna.

U italijanskoj kuhinji postoji sličan recept za lazanju - u nadev od pečuraka se stavlja parmezan, u bešamel se stavljaju sušene pečurke, a na svaki red lazanje na nadev se stavlja mocarela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: