Način pripreme
Aktivirajte kvasac, pomešajte u mlakoj vodi sa kašikom šećera i 2-3 supene kašike brašna.
Ostavite da nadođe, sipajte u dve vrste pomešanog brašna. Dodajte so, kiselo mleko, ulje, jaje, od žumanca odvojite pola za premazivanje odozgo.
Zamesite meko testo za penjurliju, nemojte da se lepi. Namažite uljem, stavite u kesu i ostavite u frižideru na jednu noć. Izvadite, ostavite 1 sat na toplom da odstoji.
Premesite lagano, podelite na 3 dela. Razvucite na pravougaonu koru, namažite uljem, pospite mrvljenim sirom i poređajte tri kore jednu na drugu.
Poslednju koru razvucite na veći pravougaonik. Isecite na 4 trake, svaku uvucite i uvijte u pleh prečnika 26 cm, kao uvijenu penjurliju.
Ostavite na toplom 20 minuta da nadođe naša penjurlija. Namažite umućenim žumancem, kašičicom ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i namažite maslacem, pokrijte krpom da bi korica bila meka. Ukusna penjurlija sa maslacem. Prijatno!