Način pripreme
Zagrejte mast ili maslaca zajedno sa uljem samo koliko je potrebno da se istopi.
Izmrvite kvasac u blago zagrejanom svežem mleku, do 37 stepeni. Stavite i šećer i izmešajte kako bi se istopili. Ostavite kvasac da se aktivira na 10 minuta tako što pokrijete posudu.
Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte 3/4 masnoće, so, kiselo mleko na sobnoj temperaturi, jedno umućeno jaje sa belancem drugog i aktiviranim kvascem.
Umesite testo u koje ukoliko procenite da je retko dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi.
Mesite otprilike 5-6 minuta na radnoj površini dok se ne postigne glatkoća i elastičnost bez da preterujete sa brašnom da ne postane tvrdo. Da vam se ne bi lepilo, umačite tuke u istopljenu masnoću.
Stavite testo u posudu, pokrijte i ostavite da naraste na sat vremena.
Podelite na 6 delova naraslo testo, oblikujte ih u lopte i umačite u masnoću. Svaku razvijajte u tanku koru i polovinu pospite sirom, druge namažite ljutenicom.
Može i kombinovano - mažete tanak sloj ljutenice i posipate sirom. Ja sam ih napravila odvojeno, ali pretpostavljam da je jednako lepo na oba načina.
Ukoliko vam ostane masnoćem posipajte i nju po razvijenim korama.
Svaku od kora sa nadevom za penjurliju uvijajte, izvlačeći krajeve kako bi se izdužilo, ali pazite da se ne pokida. Uvijte u puža u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili nauljenu.
Ostavite uvijenu penjurliju da naraste još jednom i da nadođe, nakon toga namažite žumancem umućenim sa malo vode koje vam je ostalo od drugog jajeta.
Pecite uvijenu penjurliju sa ljutenicom i sirom na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni, 30-35 minuta.
Prijatno!