Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Uvijena penjurlija sa ljutenicom i sirom

Uvijena penjurlija sa ljutenicom i sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k80916k1k
Uvijena penjurlija sa ljutenicom i sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
25/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Da li ste spremni da jedete uvijenu penjurliju sa nadevom - i kako da niste, salo je pogledajte"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • sveže mleko - 120 ml
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 20 g, živi
  • svinjska mast - 50 g ili kravlji maslac
  • ulje - 60 ml
  • so - 1 - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika, ravna
  • sir - 200 g
  • ljutenica - 5 - 6 supenih kašika, domaća, krupno mlevena
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte mast ili maslaca zajedno sa uljem samo koliko je potrebno da se istopi.

Izmrvite kvasac u blago zagrejanom svežem mleku, do 37 stepeni. Stavite i šećer i izmešajte kako bi se istopili. Ostavite kvasac da se aktivira na 10 minuta tako što pokrijete posudu.

Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte 3/4 masnoće, so, kiselo mleko na sobnoj temperaturi, jedno umućeno jaje sa belancem drugog i aktiviranim kvascem.

Umesite testo u koje ukoliko procenite da je retko dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi.

Mesite otprilike 5-6 minuta na radnoj površini dok se ne postigne glatkoća i elastičnost bez da preterujete sa brašnom da ne postane tvrdo. Da vam se ne bi lepilo, umačite tuke u istopljenu masnoću.

Stavite testo u posudu, pokrijte i ostavite da naraste na sat vremena.

Podelite na 6 delova naraslo testo, oblikujte ih u lopte i umačite u masnoću. Svaku razvijajte u tanku koru i polovinu pospite sirom, druge namažite ljutenicom.

Može i kombinovano - mažete tanak sloj ljutenice i posipate sirom. Ja sam ih napravila odvojeno, ali pretpostavljam da je jednako lepo na oba načina.

Ukoliko vam ostane masnoćem posipajte i nju po razvijenim korama.

Svaku od kora sa nadevom za penjurliju uvijajte, izvlačeći krajeve kako bi se izdužilo, ali pazite da se ne pokida. Uvijte u puža u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili nauljenu.

Ostavite uvijenu penjurliju da naraste još jednom i da nadođe, nakon toga namažite žumancem umućenim sa malo vode koje vam je ostalo od drugog jajeta.

Pecite uvijenu penjurliju sa ljutenicom i sirom na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni, 30-35 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: