Način pripreme
Operemo dva-tri puta crveno (narandžasto) sočivo (1 i po šolju) i natopimo ga oko 20 minuta.
U srednje velikoj šerpi zagrevamo šarlan - nerafinisano suncokretovo ulje. Sipamo đumbir narendan na sitno rende - 2-3 cm korena, 2 čena belog i jednu glavicu crnog luka. Mešamo i stavljamo poklopac.
Sipamo oceđeno crveno sočivo i sve začine: 1 lovorov list, pola kašičice braon šećera u kristalu, ravnu kašičicu indijske kurkume, pola kašičice mlevenog kumina, madrasko kari pola kašičice, garama masalu pola kašičice, mleveni biber pola kašičice i jednu ravnu kašičicu himalajske soli - po ukusu.
Promešamo i prelivamo sa litar i po vrele vode (zagrejane u termo bokalu). Stavljamo pokopac šerpe i ostavljamo sočivo da se kuva oko 20 minuta.
Rastvaramo uz mešanje 3 kašike kukuruznog brašna ili finog kukuruznog griza u malo vodice i dodajemo ga u čorbu od crvenog sočiva.
Nakon što je arapska čorba gotova sklanjamo je sa ringle i izvadimo lovorov list. Sipamo kašiku kokosovog ulja i pasiramo ručnim mikserom dok se ne dobije nežna ujednačena konzistencija.
Serviramo krem čorbu od sočiva toplu, posutu svežim peršunom.
Omiljena arapska krem čorba od sočiva, koja nas prenosi na orijent svojim zasićenim istančanim ukusom, pikantna - zagrevajuća i u hladnim danima!
Čudesnog ukusa!