Način pripreme
U dubokoj posudi žičanom poslastičarskom mutilicom promešamo jaje sa ovsenim mlekom (domaće spremljeno i proceđeno) i braon kristal šećerom.
U njih dodajemo vanilu - u prahu ili tečnu (na više od tri kapi, jer je jakog ukusa i arome) i sodu, koju smo u odvojenoj posudici aktivirali sa jabukovim sirćetom.
Zgušnjavamo brašnom (može da se zameni integralnim) dok ne dobijemo glatku smesu (ni mnogo tečnu, ni mnogo gustu) i na kraju prmešamo sa semenkama maka.
Da bi bile zdravije i dijetalne, možemo da ispržimo palačinke bez masnoće (samo za prvih 1-2 možemo da sipamo malo šarlana, a za sledeće nije potrebno) u tiganju sa nelepljivim keramičkim dnom.
Sipamo malo smese u tiganj i vrlo blago rasporedimo, jer će debljina koju postignemo biti ista i nakon što ih ispržimo.
Veličina je po želji, ali da bi bile brže gotove, dobro je da napravimo manje (oko 10 cm) da bi mogle bar dve da stanu u tiganj istovremeno.
Palačinke okrećemo, nakon što im se po celoj površini stvore mehurići (pre toga ne treba ni da probamo da ih odlepimo od tiganja) i čim se pozlate sa druge strane - gotove su!
Ponavljamo isto dok ne potrošimo smesu - dobija se oko 9 palačinke. Kada je gotova - čeka sledeću poklopljenu poklopcem, a svaku novu palačinku stavljamo skroz na dno, da bi se sačuvala mekoća i vazdušastost i da se ne osuše.
Serviramo ih dok su još tople, prelivene domaćim medom od maslačka i po želji posute semenom maka. Idu sjajno i uz slatko po izboru (na primer od jagoda, smokvi i dr.).
Vazdušaste vanila palačinke sa makom - jednostavne, ukusne i aromatične! Omiljen doručak svima!
Komentari