Način pripreme
Prvo skuvamo proso. U maloj šerpi prokuvamo 2 i ½ šoljice vode, dodajemo šarlan, himalajsku so, mleveni crni biber i sipamo 1 šoljicu pažljivo opranog oguljenog prosa.
Kuvamo otpriklike 15-20 minuta dok momenta dok se zrnce ne rascveta.
Skidamo šerpicu sa ringle i ostavljamo proso da upije višak vode i da se ohladi.
U duboku posudu odgovarajuću za mešanje bogate salate sipamo oprano i iseckano zeleno lisnato povrće, sveže ubrano iz bašte: 10 listova zelene salate Džentelina, 10 listova crvene kovrdžave salate Lolo Roso, 8-10 listova zelene kovrdžave salate Lolo Bionda, 5 listova prolećnog sremuša, 1 šaka svežih listova estragona, 7-8 listova maslačaka, 1/3 vezice peršuna - bez drški, 3 sveža struka divlje nane i nekoliko perca mladog luka.
Dodajemo ohlađeno prethodno skuvano proso i začinimo suncokretovim uljem - šarlanom, himalajskom solju i jabukovim sirćetom.
Izmešamo sve sastojke za svežu zelenu salatu žicom za mućenje i sipamo salatu u veliku staklenu posudu ukrašavajući je prolećnim cvećem - margaritama.
Za dresing u maloj posudici izmešamo 1 supenu kašiku pčelinjeg meda, 1 supenu kašiku domaćeg meda od radića, 1 kašičicu soja sosa, 1-2 prstohvata himalajske soli - po ukusu, 1 supenu kašiku sirćeta Balzamiko (beli balzamov začin za salate) i 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja - šarlan.
Pažljivo izmešamo lagano utrljavajući med dok ne postane tečan i dok se ne dobije glatka homogena konzustencija.
Poslužujemo prolećnu salatu sa prosom u staklenim posudama za salate zajedno sa medenim balzaovim dresingom za zalivanje i začinjavanje.
Sveža vitaminska veganska salata, obogaćena balzamovim dresingom sa slatko-kiselim priukusom!
Neobično ukusno!