Način pripreme
Očistite i dobro operite pile- Ostavite da se ocedi.
Ako ima pilećih iznutrica, odvojte ih, one će vam biti potrebne za nadev.
Dobro posolite pile spolja i iznutra.
Namažite ga smesom od ulja, aleve paprike i crnog bibera.
Ostavite pile da se začini na 30 minuta, a za to vreme pripremite nadev.
ISecite mladi luk i pečurke. Takođe isecite i iznutrice, ukoliko ih ima.
Zagrejte ulje i dinstajte u njemu prvo luk.
Čim omekne, dodajte pečurke. Propržite i njih na nekoliko minuta dok ne ostane samo na masnoći.
Dobro operite pirinač u nekoliko voda. Dodajte ga u luk i pečurke i propržite ga dok ne psotane providan, neprestano mešajući.
Zatim dodajte začine, iznutrice, kao i jednu čašu vodu. Ostavite na ringli da se krčka dok pirinač ne apsorbuje vodu.
Na kraju skinite sa ringle, dodajte 1 supenu kašiku maslaca i izmešajte. OStavite nadev da se blago ohladi.
Sitno iseckajte kiseli kupus i u njega dodajte alevu papriku i crni biber,
Stavite polovinu na dno glinene posude.
Isecite sudžuk i rasporedite ga po kupusu.
Odozgo pokrijte ostalim kupusom.
Zalijte sa nekoliko kašika ulja.
Zatim napunite pile nadevom i zašijte otvor sočnog punjenog pileta iglom i koncem.
Stavite pile u đuvečaru i obilno ga namažite mekim maslacem.
Sipajte otprilike 1 čašu vode pazeći da ne sipate na pile da se ne bi sprali začini.
Stavite poklopac na glinenu osduu i stavite je u hladnu rernu.
Punjeno pile pecite sat vremena na 220°C, nakon čega smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 2 sata.
Isključite krhko i sočno punjeno pile na podlozi od kiselog kupusa.
Komentari