Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Bakino punjeno pile na podlozi od kupusa

Bakino punjeno pile na podlozi od kupusa

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Bakino punjeno pile na podlozi od kupusa
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
230 min.
Porcije
8
"Okupite goste, zato što imate povod - ovo punjeno pile na podlozi od kupusa"

Potrebni sastojci

  • pile - otprilike 2 kg, ohlađeno
  • luk - 1 vezica, mladi
  • pečurke - 200 g
  • pirinač - 100 g
  • so
  • crni biber
  • aleva paprika
  • divlja nana
  • peršun
  • kiseli kupus - 1 glavica
  • sudžuk - 250 g, domaći
  • maslac - 60 g
  • ulje - 6 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i dobro operite pile- Ostavite da se ocedi.

Ako ima pilećih iznutrica, odvojte ih, one će vam biti potrebne za nadev.

Dobro posolite pile spolja i iznutra.

Namažite ga smesom od ulja, aleve paprike i crnog bibera.

Ostavite pile da se začini na 30 minuta, a za to vreme pripremite nadev.

ISecite mladi luk i pečurke. Takođe isecite i iznutrice, ukoliko ih ima.

Zagrejte ulje i dinstajte u njemu prvo luk.

Čim omekne, dodajte pečurke. Propržite i njih na nekoliko minuta dok ne ostane samo na masnoći.

Dobro operite pirinač u nekoliko voda. Dodajte ga u luk i pečurke i propržite ga dok ne psotane providan, neprestano mešajući.

Zatim dodajte začine, iznutrice, kao i jednu čašu vodu. Ostavite na ringli da se krčka dok pirinač ne apsorbuje vodu.

Na kraju skinite sa ringle, dodajte 1 supenu kašiku maslaca i izmešajte. OStavite nadev da se blago ohladi.

Sitno iseckajte kiseli kupus i u njega dodajte alevu papriku i crni biber,

Stavite polovinu na dno glinene posude.

Isecite sudžuk i rasporedite ga po kupusu.

Odozgo pokrijte ostalim kupusom.

Zalijte sa nekoliko kašika ulja.

Zatim napunite pile nadevom i zašijte otvor sočnog punjenog pileta iglom i koncem.

Stavite pile u đuvečaru i obilno ga namažite mekim maslacem.

Sipajte otprilike 1 čašu vode pazeći da ne sipate na pile da se ne bi sprali začini.

Stavite poklopac na glinenu osduu i stavite je u hladnu rernu.

Punjeno pile pecite sat vremena na 220°C, nakon čega smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 2 sata.

Isključite krhko i sočno punjeno pile na podlozi od kiselog kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Piše recept sa kokoškom a u pitanju pile??? Pa velika razlika je kokoška kojoj treba duga priprema i pile kojem treba za pripremu i pečenje oko 45 min!!!
06.09.2023 00:12