Način pripreme
Rastvorite kvasac u pola blago zagrejane vode sa sve kašike brašna i šećera. Pokrijte krpom i ostavite da se aktivira 7-8 minuta.
Prosejte brašno u posudu i dodajte mu ostatak vode, maslinovo ulje i vino.
Stavite i narasli kvasac i zamesite meko i elastično testo. U procesu mešenja dodajte u porcijama so i pospite još brašna, ako vam se lepi. Ipak ne preterujte, da ne bude tvrdo testo.
Oblikujte u loptu, namažite sa malo masnoće i vratite u posudu uvijajući krpom i ostavite na toplom 40 minuta da utrostruči svoj obim.
Naraslo testo razvijte u tanku oblu koru oko 0, 5 cm i prebacite u široku posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
Vrhovima prstiju napravite rupice7udubljenja, ali ne bušite testo do kraja. Ostavite da naraste još jednom 30 minuta na toplom.
Da biste namazali fokaču pomešajte brašno, vodicu i maslinovo ulje i sa ovom retkom kašicom pomoću silikonske četke veoma pažljivo i bez pritiskanja namažite površinu.
Odozgo pospite ruzmarinom i ljuspastom solju i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni 20-25 minuta ili dok ne dobije blago zlatastu preplanulost.
Gotov hleb pokrijte čistom krpom na 4-5 minuta da omekša, ali ne duže, da se ne podpari previše, ipak treba i da bude hrskava.
Prijatno!