Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Prlenke»Prlenke sa belim lukom

Prlenke sa belim lukom

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
7011141
Prlenke sa belim lukom
Fotografije: Ivan Paunov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Ukusne prlenke od belog luka, koje svako jelo čine ukusnijim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje
  • voda - 220 ml, topla
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 prstohvat
  • beli sir - 200 g, u salamuri
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • jaje - 1 komad
  • beli luk - 7 čenova
  • ulje - 100 ml
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Prlenke su od onih recepata sa hiljadu imena i bukvalno svaki grad u Bugarskoj ima svoje ime za njih. U mom receptu izabrala sam da koristim beli luk. Nije neophodan, ako ga ne volite. Jednosavno možete da ga ostavite sa strane.

U posudu sipamo vodu i u nju dodajemo brašno, so, šećer, ulje i jedno jaje.

Počinjemo da mesimo. Malo pre nego što smo zamesili dodajemo prašak za pecivo i mesimo dok ne dobijemo blago žilavo testo.

Nakon toga ostavljamo u posudi da odstoji testo 15 minuta. Podelimo testo na 7 jednakih loptica. Razvijamo okrugle kore, debljine oko 3 mm.

Preko svake kore namrvimo malo sira.

Presavijamo svaku koru sa sirom iznutra i oblikujemo ponovo loptice. Razvijamo kore iste veličine, a sir se tako rasporedi po testu.

Zagrevamo tiganj sa malo masnoće na srednju temperaturu i pečemo parlenke po 3 minuta ili dok ne porumene sa svake strane.

U odvojenoj posudi pomešamo 100 ml ulja i oljušten beli luk i pretvaramo u pire pomoću ručnog miksera.

Kada su parlenke gotove, pomoću četkice ih mažemo obilno uljem od belog luka.

Prlenke sa belim lukom su mnogo ukusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: