Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Trahana»Domaće spremljena turska tarhana

Domaće spremljena turska tarhana

N.AkifovaN.Akifova
Inovator
12744879
Domaće spremljena turska tarhana
Fotografije: N.Akifova
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
150 min.
"Stari recept za domaću tursku tarhanu"

Potrebni sastojci

  • Za sos
  • paradajz - 3 kg
  • crvene paprike - 2 kg
  • zelene paprike - 1 kg
  • luk - 1 kg
  • beli luk - 1 glavica
  • piskavica - 1 šaka, sveža
  • peršun - 1 šaka, svež
  • mirođija - 1 šaka, sveža
  • divlja nana - 1 šaka, sveža
  • voda - 1 l
  • Za mešenje
  • kiselo mleko - 600 ml, domaće
  • brašno - otprilike 2 kg(+ još, ako je smesa tečna)
  • so - 3 supene kašike
  • crni biber - 1 supena kašika, u prahu
  • divlja nana - suva, 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedan veoma star recept za domaću tursku tarhanu.

Operemo i očistimo sve povrće, iseckamo na krupne komade i stavljamo u ekspres lonac, odozgo dodajemo sve zelene začine, dosipamo litar vode i ostavljamo na pola sata da se skuvaju.

Kada se skuvaju, povrće se veoma dobro pasira i procedi se u đevđir, bacaju se ostaci povrća ljuske i stabla.

U veliki lavor prosejemo brašno, odozgo sipamo smesu (sos), sipamo kiselo mleko i dodajemo sve začine. Počinjemo da mesimo testo, treba da se dobije lepo čvrsto testo.

Stavljamo u kofu sa poklopcem i mešamo svaki dan po jedanput kako bi testo spalo.

Nakon četiri-pet dana uzimamo jedan čist čaršaf i odozgo kašikom sipamo komade tarhane. Ostavljamo na suncu da se osuši, možemo da koristimo velike tepsije za taj cilj. Ja sam želela da izgleda autentično i tako sam osušila.

Nakon jednog dana okrećemo komade, već nakon jednog dana ih lomimo na manje.

Nakon nekoliko dana sušenja na suncu je dovoljno.

Ceo materijal ubacujemo u blender - malo puta dok se ne formira suva smesa u obliku praha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: