Način pripreme
Ovo je jedan veoma star recept za domaću tursku tarhanu.
Operemo i očistimo sve povrće, iseckamo na krupne komade i stavljamo u ekspres lonac, odozgo dodajemo sve zelene začine, dosipamo litar vode i ostavljamo na pola sata da se skuvaju.
Kada se skuvaju, povrće se veoma dobro pasira i procedi se u đevđir, bacaju se ostaci povrća ljuske i stabla.
U veliki lavor prosejemo brašno, odozgo sipamo smesu (sos), sipamo kiselo mleko i dodajemo sve začine. Počinjemo da mesimo testo, treba da se dobije lepo čvrsto testo.
Stavljamo u kofu sa poklopcem i mešamo svaki dan po jedanput kako bi testo spalo.
Nakon četiri-pet dana uzimamo jedan čist čaršaf i odozgo kašikom sipamo komade tarhane. Ostavljamo na suncu da se osuši, možemo da koristimo velike tepsije za taj cilj. Ja sam želela da izgleda autentično i tako sam osušila.
Nakon jednog dana okrećemo komade, već nakon jednog dana ih lomimo na manje.
Nakon nekoliko dana sušenja na suncu je dovoljno.
Ceo materijal ubacujemo u blender - malo puta dok se ne formira suva smesa u obliku praha.