Način pripreme
Lisnato testo lagano istanjite, pa ga stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
Posle pečenja, još toplo podelite ga na dva dela. Pošto je testo višeslojno, odvajanje je veoma brzo i lako nožem u sredini.
U odgovarajuću posudu na šporet stavite 600 ml mleka, maslac, šećer i vanilu. Mešajte dok smesa ne provri.
U drugoj posudi umutite 200 ml svežeg mleka, 3 jaja i prosejte 4 kašike brašna. Umutite mikserom dok ne postane glatka smesa. U uzavrelo mleko na šporetu u tankom mlazu sipajte smesu od jaja uz stalno mešanje. Krem kuvajte dok se ne zgusne.
Kada je gotov, ostavite krem da se malo ohladi. Kore takođe treba da se ohlade.
Uzmite kalup sa zidovima koji se odvajaju i stavite prvu polovinu kore. Odozgo sipajte krem, pa još jednu koru i ponovo sipajte Napoleon krem, pa naizmenično do kraja.
Kada ste gotovi, ostatke lisnatog testa ispečenog do zlatne boje izmrvite za ukras. Domaću Napoleon tortu umotajte u foliju i ostavite u frižideru da se hladi 4-5 sati.
Ekonomična Napoleon torta je veoma lagana, pa je dobro da bude u kalupu sa pokretnim stranicama.