Način pripreme
1. Očistite pečurke, preporučuje se da se one oljušte pre dugog pranja, zato što upijaju mnogo vode i tako gube kvalitet ukusa. Isecite ih na četvrtine.
2. Stavite u luk, beli luk i celer i sameljite u blenderu. Pržite ih dva minuta u ugrejanom maslacu i maslinovom ulju, i dodajte pečurke. Kuvajte još 4-5 minuta na umerenoj vatri, sipajte malo vode da se ne ugreju. Čim voda ispari, sipaje brašno odjednom i mešajte oko minut.
3. Pomešajte sveže mleko i kiselo mleko sa vodom, i sipajte uz neprestano mešanje. Dodaje so i peršun /iseckan/ i kuvajte dok miris svežeg brašna ne ispari, i dok ne dobijete željenu gustinu (od 7 do 10 minuta). U procesu kuvanja mešajte periodično, da se ne ugreje ili smanjite temepraturu da bude mnogo niska.
4. Operite pirinač od skroba i kuvajte ga oko 15 minuta (zavisi od vrste, zato pogledajte upotrebu na pakovanju). Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta.
5. Kašu servirajte toplu sa kuglom pirinča ili oblikujte obručem. Pospite peršunom i jelo servirajte toplo.
Prijatno!