Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Brioš»Moj vazdušasti brioš

Moj vazdušasti brioš

Moj vazdušasti brioš
Fotografije: Lesno i vkusno s Katya
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Danas smo napravili vazdušasti brioš"

Potrebni sastojci

  • brašno - 570 g
  • skrob - 30 g
  • kravlji maslac - 50 g + dodatno
  • šećer - 70 g
  • jaja - 2 komada
  • so - 10 g
  • kvasac - 7 g, suvi
  • sveže mleko - 220 ml
  • ulje - 40 ml
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo toplo sveže mleko, kesicu kvasca, malo šećera /od navedene količine/ i 2 supene kašike brašna. Dobro izmešamo i ostavljamo otprilike 10 minuta da kvasac počne da deluje.

Čim bude gotovo dodajemo jaja, šećer. Mutimo. Sledi istopljeni kravlji maslac i ulje. I na kraju postepeno dodajemo prosejano brašno, skrob i so.

Mesimo meko i u isto vreme elastično testo. Pokrivamo streč folijom i ostavljamo na sat vremena da udvostruči zapreminu.

Delimo gotovo testo na 14 jednakih lopti. Svaku loptu pritiskamo dlanom da bude kao mala pogača.

Umačemo u istopljeni kravlji maslac, a svaku drugu ćemo uvaljati i u susam. Naizmenično slažemo u tepsiju od 26 cm, naizmenično susam preklapajući na pola jednu na drugu.

Vazdušasti brioš pokivamo streč folijom i ostavljamo na 30 minuta da se odmori. Mažemo žumancem i svežim mlekom. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 35 minuta, ali zavisi i od rerne.

Srećno i prijatno sa mojim vazdušastim briošom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: