Način pripreme
Zagrejemo vodu i sipamo je u posudu.
U sveže moleko dodajemo maslac i zagrevamo dok se on ne istopi. Sipamo u posudu u vodu. Dodajemo šećer, so i kvasac i mešamo.
Počinjemo da dodajemo brašno i u početku mešamo, a nakon toga mesimo rukama.
Mesimo meko testo i oblikujemo gau loptu. Pokrivamo ga folijom i ostavljamo ga da naraste na sat vremena.
Nakon toga od naraslog testa sečemo komade veličine mandarine. Svaki komad delimo na dva dela i od njih rukama oblikujemo dugačke fitilje. Uvijamo ih zajedno i sakupljamo oba kraja kako bismo oblikovali đevrek.
Sipamo vodu u šerpu i prokuvamo na ringli. Dodajemo so i sodu.
Ubacujemo oblikovane đevreke u ključalu vodu i sačekamo da isplivaju. Vadimo ih i ređamo ih u tepsije pokrivene papirom za pečenje.
Mutimo žumanca sa svežim mlekom i uljem i odozgo premazujemo đevreke. Posipamo ih solju i susamom.
Zagrevamo rernu na 180 stepeni i pečemo naše ukusne đevreke otprilike 25-30 minuta dok ne porumene.
Uspešni đevreci sa susamom su gotovi.