Način pripreme
Za ovaj jednostavni frikase se uzima šerpa sa neoštećenim premazom. Stavlja se brašno, sasvim blago da se prepeče da ne bi imalo ukus sirovog brašna.
Dodaje se maslac i ulje, pri čemu se neprestano meša metalnom žicom za mućenje, da se ne bi pretvorilo u grudvice.
Postepeno se dodaje sveže mleko tako što se sve vreme energično meša metalnom žicom za mućenje.
Dodaje se tečni pileći bujon ili voda da bi se regulisala gustina sosa.
Pravi se malo tečniji da bi meso malo kuvalo i da se ne zgusti mnogo prilikom hlađenja sosa. Neprestano se meša. Začinjava se crnim biberom, pilećim bujonom i solju.
Dimljeno meso se seče na šnicle. Dodaje se. Neprestano se meše.
Dimljeno meso sa belim sosom se ostavlja da malo ključa nekoliko minutica na slabijoj vatri i raspoređuje se u porcije.
Navalite!