Praznična torta za Cveti

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k436
Praznična torta za Cveti
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
25/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Dočekajte Cveti ovom neobičnom prazničnom tortom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 velika + 3 mala
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • brašno - 350 g
  • ulje - 50 ml
  • brašno od rogača - 2 supene kašike
  • kakao - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje /10 g/
  • krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • žumanca - 2 komada
  • kukuruzni skrob - 1 pakovanje, 60 g
  • vanila - 1 komad /2 g/
  • maslac - 50 g
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • drugi krem
  • sveže mleko - 300 ml
  • krem bez kuvanja - 1 pakovanje, od jagode (80 g)
  • krem sir - 30 g
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • kisela pavlaka - 2 supene kašike
  • jagode
  • kivi
  • želatin - 1 kašičica /u 30 ml hladne vode/
  • kokosovo brašno - za ukras
  • bademi - 1 šaka, izmrvljeni
* merne jedinice

Način pripreme

Mute se jaja sa šećerom mikserom. Dodaje se sveže mleko, ulje, kakao, prosejano brašno od rogača za čokoladni ukus, vanila i belo brašno sa praškom za pecivo. Meša se smesa za kolač i peče se u kalupu sa pokretnim prstenom od 26 cm.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180°C dok čačkalica koja se zabode ne bude suva, 30-40 minuta. Izvadi se, ohladi i seče se na 3 kore. Sirup sam napravila od 150 ml vode i šećera po ukusu. Prai se prvi krem Šantili.

Muti se u 200 ml hladnog svežeg mleka, pakovanje kukuruznog brašna, žumanca, a ostalo mleko u posudi se zagreva sa šećerom. Na niskom stepenu kod mene na 4 se sipa kukuruzna smesa i meša se u gladak krem.

Skida se i dodaje se maslac da se istopi od toplote, prebacuje se u posudu i pokriva se folijom. Muti se tečna pavlaka kod mene Hopla i pomeša se sa ohlađenim kremom. Meša se i gotovo.

Drugi krem dr Oetkera za prazničnu tortu se kuva, samo se meša mikserom dok se ne zgusti. Dodaje se kisela pavlaka, šećer u prahu i krem sir.

Stavlja se prva kora, preliva se četkom, odozgo se sipa deo krema Šantili, posipa se komadićima crne čokolade i drugom korom, sirupom, kremom, čokoladom i završava se trećom korom, sirupom i kremom.

Torta sa pavlakom se ostavlja u frižideru na 1 noć. Skida se prsten, dekoriše se špricem u ružicama, stavljaju se kriške jagoda i kivija, posipa se kokosom po kraju.

Meša se želatin sa hladnom vodom, ostavlja se da se stegne, posle na 15 sekundi u mikrotalasnoj rerni se topi. Voće se premazuje četkom da se sačuva sveže.

Praznična torta za Cveti se ohladi na 1 noć i spremni ste da počastite svoje prijatelje uz šoljicu kafe!

SREĆNI PRAZNICI, BUDITE ZDRAVI!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: