Način pripreme
U posudu se sipa toplo sveže mleko i voda, dodaje se kvasac, šećer i brašno, meša se i ostavlja se na 20 minuta na toplom kako bi se kvasac aktivirao.
U drugu veliku posudu se stavljaju jaja, kiselo mleko, so, ulje, sirće i aktivirana smesa sa kvascem. Brašno koje je prethodno prosejano se sipa u porcijama - dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi.
U tako dobijeno testo se dodaje maslac, mesi se dok se u potpunosti ne apsorbuje. Pokriva se folijom ili krpom i ostavlja se na otprilike sat vremena dok se ne udvostruči njegova zapremina.
Ovo testo za pogače je dovoljno za pogaču prečnika 28 cm.
Oblikuje se po želji, u sredinu modula se stavlja izmrvljeni sir.
Kada je pogača oblikovana ostavlja se na 20 minuta na toplom, nakon čega se premazuje umućenim jajima i svežim mlekom i posipa se susamom.
Peče se na 170°C prvo na donjem grejaču 120 minuta, nakon čega se uključuje na gornjem i dognjem grejaču dok ne bude gotovo.
Prijatan apetit sa mojom pogačom lepo proleće!
Komentari