Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Prolećna pogača

Prolećna pogača

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Prolećna pogača
Fotografije: Tanya Levenova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
10
"Izađite u susret svakom novom prolećnom danu sa vazdušastom i aromatičnom prolećnom pogačom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 - 900 g
  • jaja - 2 komada + 2 belanca
  • kvasac - 25 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 5 kašika
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • za mazanje
  • žumanca - 2 komada
  • voda - 1/2 kašičice
  • ulje - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje i od sastojaka se zamesi srednje meko, glatko testo. Kvasac se aktivira pre toga sa šećerom, 2 kašike brašna i 150 ml svežeg mleka.

Testo se ostavlja pokriveno na toplom 30 minuta da se otpusti. Nakon toga se deli na 8 delova - oblikuju se u lopte.

Jedna od lopti se oblikuje za sredinu. Druga se razvija i seče se na lente kojima se oblikuje mreža - ređa se kao šah polje.

Od dve lopte razvijene u kore i namazane uljem osim druge, odozgo se oblikuje veća kora. Ona se seče na 8 delova. Od svakog dobijenog trougla se uvija kiflica koja se ređa pored posude za pečenje.

Nakon toga se razvijaju 4 kore koje se ređaju jedna na drugu, namazane uljem, osim poslednje. Gomilica se razvija u veću koru i od nje se takođe seče osam trouglova.

Na svakom trouglu se pravi prorez po sredini i vrh se provlači odozdo na gore. Dobija se list, koji se presavijen ređa između lopte u sredini i kiflica.

Na kraju se od poslednje lopte razvija pravougaona kora - maže se uljem i uvija u rolat. Od rolata se seče osam parčića isečenih pod malom kosinom. Ređaju se između listova.

Tako oblikovana pogača se pokriva najlonom i ostavlja 30 minuta na toplom. Narasla pogača se maže umućenim žumancima sa malo vode i ulja. Pogača se stavlja u hladnu rernu, koja se uključuje na 180 stepeni i peče se oko 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: