Način pripreme
Brašno se proseje i od sastojaka se zamesi srednje meko, glatko testo. Kvasac se aktivira pre toga sa šećerom, 2 kašike brašna i 150 ml svežeg mleka.
Testo se ostavlja pokriveno na toplom 30 minuta da se otpusti. Nakon toga se deli na 8 delova - oblikuju se u lopte.
Jedna od lopti se oblikuje za sredinu. Druga se razvija i seče se na lente kojima se oblikuje mreža - ređa se kao šah polje.
Od dve lopte razvijene u kore i namazane uljem osim druge, odozgo se oblikuje veća kora. Ona se seče na 8 delova. Od svakog dobijenog trougla se uvija kiflica koja se ređa pored posude za pečenje.
Nakon toga se razvijaju 4 kore koje se ređaju jedna na drugu, namazane uljem, osim poslednje. Gomilica se razvija u veću koru i od nje se takođe seče osam trouglova.
Na svakom trouglu se pravi prorez po sredini i vrh se provlači odozdo na gore. Dobija se list, koji se presavijen ređa između lopte u sredini i kiflica.
Na kraju se od poslednje lopte razvija pravougaona kora - maže se uljem i uvija u rolat. Od rolata se seče osam parčića isečenih pod malom kosinom. Ređaju se između listova.
Tako oblikovana pogača se pokriva najlonom i ostavlja 30 minuta na toplom. Narasla pogača se maže umućenim žumancima sa malo vode i ulja. Pogača se stavlja u hladnu rernu, koja se uključuje na 180 stepeni i peče se oko 45 minuta.