Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Milibrot pogača Proleće

Milibrot pogača Proleće

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Milibrot pogača Proleće
Fotografije: Doni Niki
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
12
"Milibrot prolećna pogača za celu porodicu i goste"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 4 komada (2 žumanca za premazivanje)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • ulje - 7 supenih kašika
  • šećer - 10 supenih kašika
  • tečna glukoza - 2 supene kašike
  • esencija - 1 supena kašika
  • rakija - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica (ravna)
  • brašno - otprilike 1500 g (+ 100 g za dodatno mešenje)
  • maslac - 100 g, za premazivanje kora
  • bademi - za ukras
  • šećerni sirup - za premazivanje ispečene pogače
  • voda - 50/50 šećer
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa toplo sveže mleko, kvasac sa malom količinom šećera i brašno. Dobro se meša i ostavlja se na 20 minuta da se kvasac aktivira.

U drugoj velikoj posudi se mute jaja sa šećerom, kiselim mlekom, rakijom, solju, esencijom, glukozom, uljem i aktiviranom smesom od kvasca. Brašno se proseje i postepeno se dodaje dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi.

Premazuje se uljem i pokriva se folijom. Ostavlja se na toplom na otprilike sat i po

vremena. Treba da udvostruči svoju zapreminu.

Oblikuje se po želji tako što se za vreme oblikovanja namaže istopljenim maslacem.

Ostavlja se na još 30 minuta da naraste na toplom. Testo je za tepsiju prečnika 32 cm. Premazuje se žumancima, nabadaju se bademi. Još prilikom stavljanja da se peče lepa praznična pogača pokiva se folijom.

Peče se na 170°C prvo na gornjem grejaču, nakon 40 minuta se uključuje i gornji grejač.

Proverava se kada se dobro zapeče sa strane. Otprilike 10 minuta pre nego što je definitivno gotova lepa pogača, skida se folija kako bi se zapeklo i odozgo.

Još topla se maže ušećerenim sirupom napravljenim od jednake količine vode i šećera. Sirup se kuva otprilike 10 minuta od trenutka proviranja.

Prijatan Apetit sa ovom milibrot pogačom Proleće!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: