Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača Prolećno sunce

Pogača Prolećno sunce

Pogača Prolećno sunce
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Kako ćete znati da je proleće došlo, ako ne osetite ukus pogače Prolećno sunce?"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 30 g
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 3 komada, bez 1 žumanca
  • brašno - 900 g
  • maslac - za premazivanje
  • kačkavalj - 50 g za posipanje
  • semena - susam i mak
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa šećerom i ostavite da se aktivira. Umutite jaja u posudi, ali jedno žumance odvojite za premazivanje.

U sredinu prosejanog brašna sipajte toplo sveže mleko, aktivirani kvasac, umućena jaja, so i ulje i umesite srednje meko testo. Premažite ga uljem, pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da naraste oko 40 minuta. Odvojite od testa 2 loptice veličine jabuke - jedna je za sredinu, a druga za popunjavanje.

Preostalo testo podelite na 3 dela, svaki deo razvucite u koru, premažite maslacem i pospite rendanim kačkavaljem, sem treće kore. Nasecite kore na 4 dela, a tri dela presecite na još po 4 dela, a treći deo nasecite na 5 trouglova. Svaki trougao umotajte u rolat i uspravne rolate poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Stavite loptu u sredinu, a poslednjih 5 trouglova samo presavijte na pola i postavite ih kao zrake sunca. Drvenim štapićem za ražnjiće lagano pritisnite zrake, popunite praznine manjim lopticama odvojenog testa.

Ostavite pogaču da odmori oko 20 minuta, premažite je žumancem koje ste umutili sa 2 kašike svežeg mleka i pospite semenom susama i maka. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni do zlatne korice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: