Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača lepo Proleće

Pogača lepo Proleće

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Pogača lepo Proleće
Fotografije: Doni Niki
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
12
"Prolećna pogača za radni dan i praznik"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (2 žumanca se odvajaju za premazvanje)
  • sveže mleko - 200 ml (toplo)
  • voda - 100 ml (topla)
  • kvasac - 25 g
  • šećer - 1 supena kašika (za aktiviranje kvasca)
  • brašno - 3 supene kašike (za aktiviranje kvasca)
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • ulje - 4 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 1860 g (+ - )
  • maslac - 150 g (50 g se stavlja u testo, ostalo je za premzivanje modula)
  • sir - 150 g
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa toplo sveže mleko i voda, dodaje se kvasac, šećer i brašno, meša se i ostavlja se na 20 minuta na toplom kako bi se kvasac aktivirao.

U drugu veliku posudu se stavljaju jaja, kiselo mleko, so, ulje, sirće i aktivirana smesa sa kvascem. Brašno koje je prethodno prosejano se sipa u porcijama - dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi.

U tako dobijeno testo se dodaje maslac, mesi se dok se u potpunosti ne apsorbuje. Pokriva se folijom ili krpom i ostavlja se na otprilike sat vremena dok se ne udvostruči njegova zapremina.

Ovo testo za pogače je dovoljno za pogaču prečnika 28 cm.

Oblikuje se po želji, u sredinu modula se stavlja izmrvljeni sir.

Kada je pogača oblikovana ostavlja se na 20 minuta na toplom, nakon čega se premazuje umućenim jajima i svežim mlekom i posipa se susamom.

Peče se na 170°C prvo na donjem grejaču 120 minuta, nakon čega se uključuje na gornjem i dognjem grejaču dok ne bude gotovo.

Prijatan apetit sa mojom pogačom lepo proleće!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Maja
Maja
Sjajnoo!
07.05.2022 18:22