Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Milibrot sa suvim grožđem

Milibrot sa suvim grožđem

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
641133321
Milibrot sa suvim grožđem
Fotografije: Diana Androva
1 / 2
03/03/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Milibrot je obredni hleb, on treba da bude zamešen čistih misli, sa dobrim osećanjima i mnogo ljubavi - samo će tako biti uspešan"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 40 g, sveži kvasac za hleb
  • šećer - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 100 ml, toplo
  • brašno - 3 - 4 supene kašike
  • brašno - 1.2 kg belo brašno + dodatno ako je potrebno
  • sveže mleko - 400 ml, toplo
  • jaja 6 komada na sobnoj temperaturi
  • šećer - 200 g
  • esencija - 1 ampula tečne vanile
  • kora od limuna - od jednog
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 200 g rastopljen
  • suvo grožđe - 100 g miks svetlo i tamno
  • ulje - za dodatno mešenje i oblikovanje fitilja
* merne jedinice

Način pripreme

Obavezno je da sastojci budu topli, iste temperature. Dovoljno je da u sobi, u kojoj ćete mesiti milibrot, bude toplo, i da sastojci brašno, šećer, jaja prethodno ostavite u njoj. To će pomoći da se dobro pomešaju, što će sprečiti da se testo preseče.

Aktivirajte kvasac sa šećerom, 2 supene kašike brašna i toplim mlekom (ne treba da bude vrelo, nego mlako, jer će ako je temperatura visoka kvasac se neće aktivirati), dok ne nadođe - tj. dok smesu ne pokriju balončići (oko 20 minuta). Brašno prosejte sa solju. Jaja umutite sa šećerom. U njih dodajte vanilu i izrendanu koru od limuna.

U velikoj posudi napravite udubljenje od brašna i u sredinusipajte umućena, malo ugrejana jaja, šećer i mleko, polovinu mekog maslaca i kvasac. Mešajte drvenom kašikom dok ne dobijete loptu.

Testo mesite rukama, potopljenim u rastopljeni maslac, dok ga ne potrošite - što se testo duže mesi, gluten u njemu će se više razviti i stvoriće se dobre veze, koje će učiniti da testo bude elastično.

Stavite na toplo da nadođe (1-2.5 sata). Za vreme narastanja testa možete ga premesiti još jednom. Nadošlo testo premesite još jednom i pomešajte sa suvim grožđem.

Podelite na 2-5 loptica, od kojih napravite fitilje. Namažite ih uljem pre nego što ih upletete. Stavite ih u pleh, visokih ivica. Ponovo ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Namažite žumancem i 1 supenom kašikom mleka, pospite šećerom i stavite da se peče u ugrejanoj rerni na 220 stepeni (kako šećer ne bi izgoreo, prethodno ga rasporedite mokrim rukama i ako se miliborot ukrašava orašastim plodovima, dobro je da se pokvase pre nego što ih stavite).

Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180-190 stepeni i pecite dok ne bude gotovo. Ako se prepeče bude suv. Nemojte ga otvarati, nego gledajte sve vreme i ako počne brzo da rumeni odozgo, pokrijte ga aluminijumskom folijom.

Milibrot je obredni hleb i važno je da ga zamesite sa dobrim mislima, možda je to samo sujeverje, ali mislim da su loša osećanja najlošiji sastojak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: