Način pripreme
U velikoj šerpi propržite luk i šargarepu. Dodajte otprilike 3 l vode, so i krompir iseckan na male kockice. Kuvajte dok se krompir ne skuva, ali da se ne raspada.
Za ćuftice:
Mleveno meso zajedno sa crnim biberom, čubarom, majčinom dušicom i prezlama pomešajte i oblikujte male loptice. Nabrašnite jednu veliku dasku, tanjir ili radnu površinu. Uzmite posudicu i u nju stavite brašno. Otkidajte male loptice veličine oraha i uvaljajte ih u brašno. Poređajte ih na pripremljenu nabrašnjenu površinu.
Ćuftice ubacite u ključalu čorbu, spuštajući ih jednu do druge dok ne potrošite sve loptice.
Kada su se skuvale, isplivaće na površinu. Uzmite fidu ili tanke špagete (u nekoliko tankih snopova) i izmrvite ih u čorbu. Kuvajte dok ne budu gotove. Stavite crni biber, majčinu dušicu i čubar.
Za to vreme napravite preliv u dubokoj posudi jajeta sa kiselim mlekom i 1-2 supene kašike brašna.
Počnite da sipate bujon čorbe sa ćufticama u ovu smesu i mešajte je kako, biste je temperirali.
Zatim je sipajte u čorbu i mešajte dok se dobro ne pomešaju.
Skinite sa vatre i pospite sitno iseckanim peršunom.
Pre serviranja čorbe sa ćufticama bez pirinča možete staviti 1 supenu kašiku sirćeta u porciju.