Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»File paprika za zimu

File paprika za zimu

File paprika za zimu
Fotografije: Marija Milovanović
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
"Da li znate jednostavniji način za pripremu omuljenih paprika za zimu?"

Potrebni sastojci

  • paprike
  • voda - 1 l
  • sirće - 1 l, alkoholno
  • šećer - 100 g
  • so - 1 s.k.
* merne jedinice

Način pripreme

Izabrati zdrave i zrele plodove paprika.

Paprike dobro oprati. Iseći na polovine i odstraniti peteljke i seme. Ponovo ih oprati da bi se uklonilo seme koje je eventualno ostalo. Staviti u đevđir da se ocede.

Skuvati preliv od vode, sirćeta, soli i šećera koliko da proključa, do tad će se šećer i so otopiti i ostaviti ga da se hladi.

Paprike poređati u tegle. Po želji, možete samo jednu vrstu paprike ređati u tegle, a možete kao ja da uklapate parčiće kako vam lepše ležu u teglu da bude što manje prostora među parčićima.

Naliti ohlađeni preliv, lupiti teglom nekoliko puta o radnu površinu da bi se vazdušni džepići koji ostanu među parčićima paprika napunili prelivom. Umesto lupanja, možete koristiti drveni štapić za ražnjiće, pa na nekoliko mesta ubosti i malo zavrteti štapić.

Po potrebi doliti preliv, staviti odozgo plastični pritiskivač za tegle, jer paprike isplivaju na površinu, pa se pokvare.

Dobro zatvoriti tegle i ostaviti na tamno i hladno mesto. Spremne su za upotrebu posle 2-3 nedelje.

Ovako ostavljene paprike mogu stajati 2 godine na tamnom i hladnom mestu.

Prijatno uz file paprike za zimu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: