Način pripreme
Uskršnji praznik dočekujemo prema tradiciji slatkim obrednim hlebom.
Za mešenje milibrota važno je da znamo da svi proizvodi koji učestvuju u mešenju milibrota moraju da imaju temperaturu - 36-37 stepeni.
Kvasac se izdrobi sa 1 kašičicom šećera i razređuje se sa 2 šoljice kravljeg maslaca. Borovnice rehidriramo u rumu.
U njih dodajemo deo brašna kako bi se dobila gusta kaša.
Odozgo posipamo sa još malo brašna i ostavljamoda naraste na temperaturi - 36-40 stepeni.
U posudu odgovarajućih dimenzija prosejemo brašno dva-tri puta. Pravimo udubljenje u sredini.
Jaja mutimo dok ne pobele sa šećerom, ostalim svežim mlekom, sokom od pomorandže i sirno izrendanim korama citrusa.
Dodajemo i kvas od aktiviranog kvasca.
Dobro umesimo testo dok se po njemu ne formiraju mehurići vazduha.
Za vreme mešenja dodajemo još masnoće. Ruke ne smeju da budu suve.
Gotovo testo pokrivamo streč folijom i ostavljamo da naraste.
Naraslo testo delimo prvo na dve polovine.
Svaku od njih dleimona još tri dela.
Svaku loptu testa rastežemo na stolu u oblik rolata.
Ovde je trenutak da dodajemo i brusnice. Ja volim ovu kombinaciju, zato što se njihov blago kiselkast ukus odlično kombinuje sa slatkoćom peciva.
Ispletemo oblikovane pletenice u oblik milibrota i stavljamo ih u nauljeni kalup.
(Procenite količinu testa posudom u kojoj ćete peći. Kod mog prvog pokušaja da napravim milibrot testo je izbijalo iz kalupa.)
Ostavljamo milibrote da ponovo narastu.
Odvojena žumanca pomešamo sa istopljenim maslacem i svežim mlekom. Pažljivo premazujemo površinu milibrota.
Pečemo u umereno zagrejanoj rerni. U početku pečemo u dobro zagrejanoj rerni na 200°С.
Nakon deset minuta smanjujemo na 180°С i pečemo dok ne bude gotovo.
Ne ispuštamo pecivo iz vida i ukoliko procenimo da se malo zapečeni, pokrivamo aluminijumskom folijom.
Još dok je topao moj milibrot premazujem medom i posipam sa malo šećera i zrncima susama, pitanje je ukusa.
Srećni i svetli praznični dani.