Način pripreme
Svi sastojci za spremanje milibrota treba da budu blago zagrejani.
U bilo koju posudu sipamo otprilike 50 ml tople vode, 1 supenu kašiku šećera, 1 kašičicau soli, 1 supenu kašiku brašna i jednu kockicu živog kvasca sitno izdrobljenog. Dobro izmešamo smesu dok se ne dobije kaša i ostavlja se na toplom kako bi naraslo.
Dok čekamo kvas sa kvasecm da nadođe mutimo 5 celih jaja i 1 belance zajedno sa 1 šoljom šećera i vanilama dok ne pobeli, a osatlo jedno žumance ostavljamo za premazivanje milibrota.
Brašno prosejemo u veliku tepsiju najmanje 2 puta u veliku posudu. U sredini pravimo udubljenje u koje sipamno aktivirani kvasac, umućena jaja, 1 supenu kašiku rakije, aromatični šećer i sveže mleko. Mešamo kašikom dok se sakupimo sastojke i ne dobijemo testo. U testo dodajemo izrendanu koru limuna i njegov sok.
Oslobađamo veliku radnu površinu koju posipamo brašnom. Podmazujemo svoje ruke i testo obilno delom ulja i mesimo, kada testo upije masnoću tada dodajemo još i ponovo mesimo. Ponavljamo dodavanje masnoće dok ne nestane. Za vreme mešenja udaramo testo u radnu površinu jako i razvlačimo testo, nakon čega ga ponovo sakupljamo u loptu, s tim što udaramo o sto 100 puta.
Kada testo za milibrot postane glatko i homogeno i dobro umešeno, ono treba da naraste na otprilike sta vremena na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu, namazano mansoćom, tako što ga odozgo takođe premazujemo masnoćom.
U prostoriji u kojoj spremamo milibrote treba obavezno da bude veoma toplo kako bi milibroti mogli da narastu.
Kada testo naraste, delimo ga na 3 dela. Od svakog od njih kidamo na tri duga komada pažljivo radeći, ne koristeći nož i bez pritiskanja testa. Lagano razvučemo svaki od tri komada, tako da se dobije duguljasti komad testa, stavljamo tri jedan do drugog.
Svaki komad prvo posipamo suvim grožđem, odozgo džemom, a na kraju obilno posipamo orasima. Svaki komad uvijamo u rolat i dobro zatvaramo tako da nadev ne curi. Od tako oblikovana tri fitilja pletemo pletenicu koju stavljamo u kalup ili tepsiju, premazujemo umućenim žumancem i obilno posipamo šećerom i ostavljamo da naraste dok približno ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada su uskršnji milibroti 100 udaraca narasli, pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 160-170 stepeni otprilike 30-40 minuta ili dok ne dobiju prijatnu boju.
Naši milibroti su gotovi :)