Način pripreme
Recept je testiran godinama i veoma je uspešan. Milibroti budu ukusni i u nitima kada se kidaju na komade.
U veliku tepsiju prosejamo 1 kg brašna za milibrote. Dodajemo 2 kesice vanile. Mešamo rukom kako bi se dobro pomešalo. Druga ½ jedne šolje nam je potrebna za dodatnomešenje i nabrašnjivanje mesta na kojem ćemo mesiti testo.
Jaja prethodno ostavljamo na sobnoj temperaturi, kvasac, sveže mleko takođe. Maslac stavljamo u posudicu ili čašicu i ostavljamo ga da omekša. U veliku posudu stavljamo jaja jedno po jedno /osim jednog žumanca/ i dobro mutimo žicom za mućenje. Posle stavljamo šećer i ponovo mutimo dok se ne dobije vazdušast krem i dok se šećer ne istopi.
U brašnu pravimo udubljenje i ispamo smesu od jaja. Zagrejemo malo svežeg mleka i unutra izmrvimo 1 kockicu kvasca. U kvasac stavljamo 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna i mešamo. Ostavljamo na toplom, pokriveno krpom kako bi naraslo, nabubrelo ka gore i da bi se stvorili balončići.
Sipamo ga kada nadođe i u njega u udubljenje kodbrašna. Sipamo i jedan deo mekog maslaca. Izrendamo prethodno opranu koru 1 limuna na sitno i tanko rende za ukus i aromu milibrota.
Dodajemo i koru unutra. Počinjemo da mesimo. U delovima dok mesimo sipamo i drugi deo maslaca. Mesimo dugo. Nabrašnimo radnu površinu na kojoj ćemo mesiti sa brašnom i stavljamo testo odozgo. Testo dugo mesimo. Dobro bi bilo da se testo mesi dugo. Postaje žuto, mekano i vazdušasto.
Kada smo umesili testo oblikovano kao lopta, udaramo ga u sto 20 puta. Posudu podmazujemo uljem i stavljamo unutra testo, takođe premazano uljem. Pokrivamo ga krpom, a odozogo stavljamo ćebe u veoma toplu sobu. Ostavljamo da naraste na 60 minuta.
Kada dobro naraste, stavljamo ga ponovo na radnu površinu, prethodno nabrašnjeno i ponovo ga kratko mesimo. Delimo ga na 3 dela. Od svakog oblikujemo po tri dela. Svaki odvojeni deo pravimo u fitilj. Sakupljamo početak tri fitilja, a krajeve raširimo i pletemo pletenicu. Stavljamo pletenicu u duguljasti kalup za kolač.
Kalup se namazali maslacem i nabrašnili brašnom. Takođe, možemo staviti samo papir za pečenje, ukoliko želimo. Isto radimo i sa druge dve lopte testa - širimo, pletemo, oblikujemo pletenicu.
Stavljamo milibrot pletenice jednu do druge. Pokrivamo krpom i pokrivamo ćebetom. Ostavljamo da naraste u veoma toploj sobi na 60 minuta. Već narasla 3 komada pletenice-milibrote premazujemo četkicom smesom od jaja.
U posudicu stavljamo 1 žumance i 1 supenu kašiku ulja i dobro mutimo viljuškom - ovo nam je smesa za premazivanje milibrota. Posipamo šećerom odozgo sa otprilike 1/2 šolje šećera. Stavljamo u zagrejanu rernu i pečemo na 180°C. Stavljamo ih u rernu na drugi nivo. Moja ima četiri nivoa. Ispod milibrota stavljamo šoljicu vode. Voda pomaže milibrotima odozdo da nemaju debelu prepečenu koru, postaju takođe i mekši.
Kada počnu da se podižu i zapeku, stavljamo foliju da ne bi izgoreli i da se ne bi preterano zapekli. Već skoro gotove možemo da skinemo foliju. Gotove i ispečene ih vadimo i pokrivamo krpom.
Kadase milibroti u nitima malo ohlade, sečemo ili lomimo. Budu ukusni i zaista u nitima.
Milibroti rastu tri puta. Od doze se dobijaju 3 milibrota.
Neka vam je slatko!