Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Moji božanstveni milibroti

Moji božanstveni milibroti

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Moji božanstveni milibroti
Fotografije: Maria Simova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
3
"I ukoliko se pitate šta stavljaju na Uskršnju trpezu u Raju - stavljaju moje božanstvene milibrote"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • šećer - 320 g
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 100 g
  • mast - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • sveže mleko - 250 ml
  • limun - 1 komad, veliki (samo kora)
  • esencija - 1 ampula, vanila
  • brašno - 1 kg + 1 mala šaka
  • svež kvasac - 42 g
  • šećer - natopljen, za posipanje
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • šećerni sirup
  • voda
  • šećer - 1 prema 1 sa vodom
  • orašasti plodovi - orasi, filirani bademi (sirovi)
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u delu zagrejanog mleka sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna, izmešajte i ostavite na toplom da se aktivira na 10-15 minuta.

U posudu prosejte brašno 2 puta kako bi ušlo više bazduha u njega, dodaje so i izmešajte - oblikujte udubljenje. Zagrejte šećer u ostalom zagrejanom svežem mleku. Posebno pomešajte jaja, izrendanu koru limuna i vanilu, izmešajte metalnom žicom za mućenje - ne mikserom, tako jaja čuvaju svoju predivnu žutu boju, ne pobele kao kad se mešaju mikserom. Posebno pomešajte svu masnoću i istopi je, nemojte zagrevati, nego ugrejte.

U udubljenje u brašno sipajte prvo smesu od jaja, sledi mlečna smesa, polovina tople masnoće i na kraju aktivirani kvasac. Mešajte špatulom dok je moguće, a posle umesite meko testo, testo da bude meko i elastično kao jastučić vašeg uha, nemojte dodavati nasumično brapno.

Ostalu masnoću dodajte prilikom mešenja, dobro namažite svoje ruke i mesite testo pritiskajući dlanovima o radnu površinu, rastežite i savijajte testo i tako dok ne potrošite masnoću. Testo stavite u posudu namazanu s malo ulja, uvijte strečfolijom i čistom krpom.

Na dno rerne stavite posudu sa vrućom-vrelom vodom, odozgo stavite roštilj i stavite posudu sa testom. Tako testo stoji u rerni 2 sata da nadođe. Izvadite nadošlo testo i izvadite vazduh iz njega pritiskajući prstima dase slegne - nemojte premesiti testo. Otkidajte loptice, oblikujte fitilje i stavljajte milibrote u tepsije obložene papirom za pečenje.

Tepsije stavite ponovo u rernu sa posudom vruće vode odozdo i ostavite na sat vremena da ponovo naraste. Namažite ih umućenim žumancem i svežim mlekom i poređajte orašaste plodove odozgo, stavite tepsije u hladnu rernu i uključite na 150 stepeni.

Tako pecite 15-20 minuta, stavite aluminijumsku foliju na njih, nakon što dobiju zlatkastu boju pojačajte rernu na 170-180 stepeni, pecite još 20-25 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva, u međuvremenu prateći šta se dešava ispod folije. Možete da je skinete i ponovo stavite, dok ne dobiju boju koju vi želite.

Gotove milibrote namažite šećernim sirupom napravljenim od 1:1 šećera i vode i pospite navlaženim šećerom (kristali), kako bi se zalepio.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: