Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zeljanica»Zeljanica sa svežim kupusom

Zeljanica sa svežim kupusom

MarianeMariane
Džedaj
1484377
Zeljanica sa svežim kupusom1 / 3
06/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Od nas da znate da zeljanica može da se napravi i sa svežim kupusom i ponovo je veoma ukusna"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 2 supene kašike
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 200 g
  • kiselo mleko - 300 g
  • kupus - 650 g, svež
  • luk - 100 g
  • sir - 300 g
  • aleva paprika
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte kupus i luk i dinstajte ga na ulju dok ne omekša. Skinite sa vatre i dodaje malo aleve paprike. Ostavite nadev sa strane malo da se ohladi.

Unapred prosejano brašno sa solju stavite u tepsiju. Dodajte 2-3 supene kašike ulja, otprilike 250-300 ml mlake vode i sirće. Od ovih sastojaka mesite srednje tvrdo testo koje možete ostavite na 10 minuta da se odmori.

Testo podelite na 5-6 lopti od kojih razvijte jednu veću i nekoliko manjih kora. Velikom pokrijte dno prethodno podmazane tepsije. Svaku od manjih kora pospite maslacem, po njoj rasporedite malo nadeva napravljenog od izgnječenog sira i 1 komada umućenog jajeta i uvijte.

Uvijene kore poređajte u krug po zidovima tepsije tako što u centu treba da ostane prazan prostor u koji se sipa dinstani kupus. Ono prelijte kiselim mlekom u kojem ste umutili ostala dva jajeta.

Krajeve velike kore uvijte ka unutra i pokrijte uvijene kore. Nadev u sredini pokrijte poklopcem od testa. Zeljanicu zalivajte ostatkom od maslaca. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: