Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme sa svežim kupusom i bulgurom

Sarme sa svežim kupusom i bulgurom

NikiNiki
Guru
565853k
Sarme sa svežim kupusom i bulgurom
Fotografije: Niki
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
15
"Ukusne sarmice posipamo iseckanom svežom mirođijom i po želji kiselom pavlakom ili drugim sosom"

Potrebni sastojci

  • kupus - 1.200 kg
  • mleveno meso - 400 g
  • bulgur - 100 g
  • šargarepe - 2 komada
  • luk - 2 komada
  • paprike - 1/2
  • beli luk - 3 komada
  • pasta od paradajza - 4 supene kašike
  • so
  • crni biber
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo iseckamo kočanj kupusa, stavljamo glavicu kupusa celu u šerpu sa ključalom posoljenom vodom na 10 minuta.

Pažljivo vadimo glavicu kupusa, hladimo je i odvajamo listove. Bulgur operemo, stavljamo ga u toplu vodu i ostavljamo na 20 minuta.

Očistimo jednu šargarepu i luk, izrendamo ih, dodajemo u mleveno meso zajedno sa solju i crnim buberom po ukusu, bulgurom, jednim čenom belog luka sitno iseckanim i sitnom iseckanom svežom mirođijom.

Punimo listove kupusa, dobro uvijamo, u tiganju zagrevamo masnoću i propržimo sa obe strane dok ne postane zlatkasto.

Rendamo ostalu šargarepu i luk, sitno iseckamo papriku zajedno sa ostalim belim lukom.

Dobro izmešamo i stavljamo povrće na dno duboke šerpe. Ređamo sarme, pastu od paradajza razređujemo vodom u kojoj smo kuvali kupus.

Dodajemo so, crni biber, zalivamo sarme vodom i pokrivamo tanjirom.

Čim voda provri, smanjujemo ringlu i kuvamo 30 minuta. Poslužujemo sarmice od kupusa na podlozi od povrća sa kojim smo kuvali sarmice.

Sarme sa svežim kupusom i bulgurom posipamo iseckanom svežom mirođijom i po želji kiselom pavlakom ili drugim sosom po izboru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: