Način pripreme
Pažljivo iseckamo kočanj kupusa, stavljamo glavicu kupusa celu u šerpu sa ključalom posoljenom vodom na 10 minuta.
Pažljivo vadimo glavicu kupusa, hladimo je i odvajamo listove. Bulgur operemo, stavljamo ga u toplu vodu i ostavljamo na 20 minuta.
Očistimo jednu šargarepu i luk, izrendamo ih, dodajemo u mleveno meso zajedno sa solju i crnim buberom po ukusu, bulgurom, jednim čenom belog luka sitno iseckanim i sitnom iseckanom svežom mirođijom.
Punimo listove kupusa, dobro uvijamo, u tiganju zagrevamo masnoću i propržimo sa obe strane dok ne postane zlatkasto.
Rendamo ostalu šargarepu i luk, sitno iseckamo papriku zajedno sa ostalim belim lukom.
Dobro izmešamo i stavljamo povrće na dno duboke šerpe. Ređamo sarme, pastu od paradajza razređujemo vodom u kojoj smo kuvali kupus.
Dodajemo so, crni biber, zalivamo sarme vodom i pokrivamo tanjirom.
Čim voda provri, smanjujemo ringlu i kuvamo 30 minuta. Poslužujemo sarmice od kupusa na podlozi od povrća sa kojim smo kuvali sarmice.
Sarme sa svežim kupusom i bulgurom posipamo iseckanom svežom mirođijom i po želji kiselom pavlakom ili drugim sosom po izboru.