Način pripreme
Pirinač se pere do bistre vode.
Zelje se opere i ukloni debela drška. Ako je mlado nema potrebe. Potom se sitno naseče.
Luk se nasecka, kao i šargarepa i celer na kockice i prži u ulju. Luk ne treba da potamni.
Dodaje se pirinač i prži par minuta da upije ulje i dok ne počne da se lepi za dno šerpe.
Zatim se doda čaša vode, naseckano zelje i suvi začin. kad voda uvri dodati još jednu čašu i kuvati oko 15-20 minuta.
Jaja se umute, doda se mleko i malo suvog začina i time se prelije pirinač.
Nožem preći preko pirinča nekoliko puta, kako se jaja ne bi zadržala samo na površini, već dospela i u sredinu jela.
Peći u rerni oko 10-15 minuta dok se jaja zapeku. Tada je zapečeni pirinač sa zeljem ili spanaćem u rerni gotov.
Prijatno uz ovo veoma ukusno jelo bez mesa!