Način pripreme
Vodu od leblebija sipajte (na sobnoj temperaturi) u posudu i umutite smesu električnim mikserom postepeno dodavajući limunov sok.
Nakon nekoliko minuta voda od leblebija će se pretvoriti u stabilnu, polukompaktnu penu koja podseća na konzistenciju belanaca. U ovom momentu postepeno dodajte beli šećer i šećer u prahu, nastavite da mutite.
Doze šećera koje se koriste su iste kao u švajcarskom receptu za beze. Postoji mogućnost da beli šećer zamenite smeđim: u ovom slučaju ćete dobiti tamniji mereng. Oni koji žele kompaktniji mereng mogu da dodaju kašičicu guar gume u masu.
Rernu zagrejte do 100 stepeni (sa ventilatorom) i dve tepsije obložite papirom za pečenje.
Sipajte veganski merenge u poslastičarski špric ili kašikom napravite kapice, kao pečurkice na papiru za pečenje u tepsiji za pečenje. Kao alternativa mogu da se naprave kore beze.
Stavite puslice od merenga u rernu i sušite ih u rerni na 100 stepeni sat vremena pazeći da vrata budu blago otvorena sa drvenom kašikom. Nakon toga smanjite temperaturu do 80 stepeni i nastavite još 60-90 minuta dok unutrašnjost bezea ne bude u potpunosti suva.
Ostavite puslice u rerni isključene, sa otvorenim vratima, na jednu noć. Puslice čuvajte u plastičnoj kutiji, daleko od vlage, na 3-4 nedelje. Uživajte!
Veganske puslice od leblebija su neobične!