Način pripreme
U posudu stavite mleveno meso i dodajte sitno iseckanu jednu glavicu luka, očišćen i opran pirinač, pola vezice sitno iseckanog peršuna, mleveni crni biber i so po ukusu (ako mleveno meso nije unapred posoljeno).
Umesite mleveno meso da se dobije homogoena smesa i oblikujte ćufte od njega, ostavite sa strane.
U zagrejanoj masnoći dinstajte ostali luk iseckan na tanke kriškice (polumesece).
Pospite omeknuli luk brašnom i izmešajte, stavite redosledom alevu papriku i paradajz pire prethodno razređen s malo vode.
Janiju zalijte vrućom vodom i dodajte lovorov list, zrna crnog bibera, čubar i suve ljute papričice.
Nakon što ponovo provri jelo, dodajte oblikovane okrugle ćufte, kuvajte na slaboj vatri otprilike 20 minuta dok pirinač u ćuftama ne bude gotov.
Posolite po ukusu i pospite ostalim sitno iseckanim prešunom. Janiju sa ćuftama servirajte dok je topla.
Janija sa ćuftama - klasičan recept je veoma ukusna.