Svinjetina sa zeljem i mladim lukom
Свинско с лапад и зелен лук
bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Janija»Svinjetina sa zeljem i mladim lukom

Svinjetina sa zeljem i mladim lukom

PlamenPlamen
Početnik
1
Svinjetina sa zeljem i mladim lukom
Fotografije: Plamen
24/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
6
"Jedan od naših omiljenih prolećnih recepata - svinjetina sa zeljem i mladim lukom"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 1 kg
  • zelje - 60 - 70 listova
  • mladi luk - 2 vezice
  • aleva paprika - 2 supene kašike
  • biber - po ukusu
  • so - 1 - 2 supene kašike
  • belo vino - 50 ml
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 1 supena kašika
  • voda - 1 l
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo listove zelja i isečemo srednji deo (drškicu) oštrim nožem. Usitnimo ga kao za zelenu salatu i ostavljamo ga u posudi.

Operemo i isečemo svinjsko meso na kockice i pržimo ga u dubokoj posudi. Na petoj minuti dodajemo 50 ml belog vina i dinstamo ga poklopljenog još 5 minuta.

Skidamo poklopac i pržimo dok se ne dobije zlatkasta boja. Meso začinimo solju i crnim biberom i ostavljamo ga sa poklopcem na jednoj strani.

U šerpi propržimo luk 3-4 minute na umerenoj vatri i dodajemo prethodno iseckano zelje, kuvamo dok u potpunosti ne omekne.

Dodajemo alevu papriku, 1 supenu kašiku soli i mešamo. Sipamo do 1 litar tople vode u porcijama, uz neprestano mešanje. Zelje upija vodu i vraća svoju zapreminu. Kada u potpunosti upilo vodu, ostavljamo otprilike 2 šolje za čaj koliko je potrebno da ispari.

Dodajemo i 1 supenu kašiku brašna umućenog u vodi za gustinu. Nakon dvadesetak minuta janija je u potpunosti gotova.

Svinjetina sa zeljem i mladim lukom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: