Način pripreme
Operemo listove zelja i isečemo srednji deo (drškicu) oštrim nožem. Usitnimo ga kao za zelenu salatu i ostavljamo ga u posudi.
Operemo i isečemo svinjsko meso na kockice i pržimo ga u dubokoj posudi. Na petoj minuti dodajemo 50 ml belog vina i dinstamo ga poklopljenog još 5 minuta.
Skidamo poklopac i pržimo dok se ne dobije zlatkasta boja. Meso začinimo solju i crnim biberom i ostavljamo ga sa poklopcem na jednoj strani.
U šerpi propržimo luk 3-4 minute na umerenoj vatri i dodajemo prethodno iseckano zelje, kuvamo dok u potpunosti ne omekne.
Dodajemo alevu papriku, 1 supenu kašiku soli i mešamo. Sipamo do 1 litar tople vode u porcijama, uz neprestano mešanje. Zelje upija vodu i vraća svoju zapreminu. Kada u potpunosti upilo vodu, ostavljamo otprilike 2 šolje za čaj koliko je potrebno da ispari.
Dodajemo i 1 supenu kašiku brašna umućenog u vodi za gustinu. Nakon dvadesetak minuta janija je u potpunosti gotova.
Svinjetina sa zeljem i mladim lukom je gotova.