Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta Karamel poljubac sa bombonama

Torta Karamel poljubac sa bombonama

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Torta Karamel poljubac sa bombonama
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Delimo mnogo karamel poljubaca sa ovom odličnom tortom za poseban povod"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 4 supene kašike, vruća
  • kakao - 3 supene kašike
  • brašno - 1 šolja
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • za krem
  • kravlji maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • kakao - 2 supene kašike
  • žumanca - 3 komada
  • za glazuru
  • belanca - 3 komada
  • šećer - 5 supenih kašika + 3 supene kašike, za karamelizovanje
  • za dekoraciju
  • bombone - po izboru, tvrđe
  • švajcarski mereng
  • karamel bombone
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi mutimo jaja. Zatim dodajemo jedno za drugim šećer, vruću vodu, kakao i brašno.

Sipamo smesu u tepsiju (26cm) i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 40 minuta. Proveravamo čačkalicom da li je kora za tortu gotova.

Kada se ohladi, prelivamo toplim sirupom od šećera i vode.

Za krem:

U kaserolu stavljamo kravlji maslac, šećer u prahu, kakao i žumanca. Stavljamo na ringlu i neprestano mešamo.

Kuvamo dok se ne zgusti i dok se ne dobije gladak krem. Ostavljamo da se ohladi i premazujemo prelivenu koru.

Za glazuru:

Mutimo 3 belanca sa 5 supenih kašika šećera. Smesa treba da bude dobro umućena kao za puslice.

Karamelizujemo 3 supene kašike šećera i kada počne da vri odmah je dodajemo u belanca u tankom mlazu neprestano muteći mikserom.

Glazurom premazujemo kakao tortu ne zaglađujući je, nego kašikom izvlačeći ka gore da se dobiju vrhići.

Tortu dekorišemo tvrdim bombonama, švajcarskim merengom i karamel bombonama.

Za dekoraciju:

Bombone sitno izmrvimo.

U tepsiju sa papirom za pečenje posipamo izmrvljene bombone.

Istopimo na 10 minuta u rerni.

Dok su tople i mekane, oblikujemo po želji. Vodite računa da se ne opečete. Ukrasima od bombona dekorišemo tortu odozgo i sa strane.

Torta Karamel poljubac sa bombonama - predivna za svaki praznik i poseban povod!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: